Juhtkiri: Savisaare jalg

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See, mis Edgar Savisaarega on juhtunud, paneb talle inimlikult sügavalt kaasa tundma. See, mis tema haigusega seoses toimub, tekitab pehmelt öeldes hämmingut. Kui eile teatati, et kriitilises seisundis haiglas viibiva Savisaare jalg amputeeriti, kuna tal avastati lihasööjabakter, siis Facebookis ilmus selle uudise alla ruttu sadakond “laiki” ehk meeldimist.

Väljapaistva, kuid vastuolulise poliitiku raske haiguse kajastamine mitme päeva jooksul on olnud sama vastuoluline. Kohati ei suudetud ära imestada, millise naudinguga maaliti meie ette pilt haigest Savisaarest, kes seni on küll olnud kimpus terviseriketega, kuid siiski jätnud endast vankumatu ja tugeva kuvandi.

Tahtmatult tekib võrdlus Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, kes kümme päeva avalikkuse eest kadunud oli ning mille süüks arvati olevat tema haigestumine. Igatahes maeti vihatud riigijuht juba mitu korda maha, enne kui ta taas rõõsana rahva ette ilmus.

Nüüd sai Eesti oma Putini. Ainult selle vahega, et Savisaare haigus osutus väga tõsiseks ning selle tagajärjed võivad olla ettearvamatud.

Ometi kumab kogu tema haiguse kajastuses justkui oodatud soovunelm asjade kõige halvemast käigust. Vaevalt jõudis levida uudis Savisaare haiglasse sattumisest, kui juba küsiti kommentaare peaministrilt, kas nüüd, kui “vana kuri” on mängust väljas, võib kõne alla tulla ka keskerakonna valitsusse kaasamine.

Palju pahameelt tekitas see, kui üks ajaleht kirjutas detailirohkelt, kuidas Savisaar lebab rauduste taga. Ajakirjandusõppejõuna tegutsev autor vabandas kohe ette kahtlase lähenemisnurga pärast, kui kirjutas, et demokraatlikes riikides on reegliks, et kui avaliku elu tegelase tervislik seisund segab oma ülesannet täita, peab ajakirjandus sellesse selgust tooma. Ta viitas ka ajakirjanduseetika koodeksile, mis ütleb, et andmeid ja arvamusi inimese tervisliku seisundi kohta võib avaldada siis, kui niisuguste andmete avaldamist nõuab avalikkuse huvi. Muidugi on Savisaar avaliku elu tegelane.

Aga ta on ka inimene, isa, vanaisa … Kes tahaks, et tema lähedase kohta kirjutatakse nii: “Üks haige on kõverdatud palja jala teki alt välja ajanud. Millegi muu poolest ükski valge teki all patsient teistest ei eristu.” Nüüd jääb veel uurida, kas seesama jalg amputeeritigi …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles