Siberisse kerkis uus mälestusmärk virulastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusmärk Bejas.
Mälestusmärk Bejas. Foto: Janeli Jallai

Juulikuus käis rühm eestlasi Siberis. Eks igaühel oli oma eesmärk. Meie üks eesmärkidest oli jätkata 2012. aastal alustatuga ehk püstitada mälestusmärk Altai rajooni naaberrajooni Bejasse maetud 62 virumaalasele.

Meiega koos reisisid kahe perekonna liikmed, kelle esivanemad ja sugulased on maetud Beja ja Belõi-Jari (seal asub meie püstitatud esimene mälestusmärk Altai rajooni maetud virumaalastele) kalmistule.

Asi sai alguse tänu heale informaatorile Ainole Võsult. Tema teadis, et Käsmu küla mees Mati soovib sõita Hakassimaale Bejasse oma kunagist koduküla vaatama. Et mina kogusin just andmeid Beja rajooni maetud eestlaste kohta, siis võtsin Matiga ühendust. Ta teadis veel üht Bejas elanud peret, kel oli sama reisiplaan. Andsin Matile oma tütre kontaktid – tema oskab paremini jagada soovitusi ja teavet Siberi-reisi planeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles