Marjapunapäeval tasub punajooki juua

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere naised paastumaarjapäeval-
Rakvere naised paastumaarjapäeval- Foto: Teele Üprus/Virumaa Teataja

Täna on paastumaarjapäev, teisiti ka marjapunapäev, mis on üks tähtsamaid kevadtalviseid naistepühi.

Vanarahva kombe järgi tuleb tänasest linnupetet võtta ehk enne kodust väljumist midagi süüa, sest muidu petab lind inimese ära ning võib haigusi kaasa tuua. Ka tuleb maarjapäeval punast jooki juua, et kogu aasta oleks puna põskedel ja välimus õitsev.

Marjapunapäeval kannavad naised valget ning keelatud on naiste käsitööd, et vältida orase kahjustamist. Küpsetatakse ka suuri pannkooke, sest siis kasvavad sügiseks suured kapsad. Soovitati paika panna kevadised plaanid, siis on teada, mida sügiseks oodata. Vanasti võisid tüdrukud tänasest alates aidas magada, tänapäeval soovitatakse aga magamistoa aken lahti jätta.

Kui aga mehed juhtuvad täna naiste peole, võivad naised meestele rätid pähe tõmmata ja mehed peavad naistele välja tegema. Maarjapäeva ilma järgi ennustati ka kevade ilmasid.

Kirikukalendris tähistatakse Maarja paastumispüha, millega ta alustas pärast seda, kui peaingel Gaabriel teatas talle lapsest.

Paastumarjapäeva tähistasid täna varahommikul ka Rakvere naised, kui käisid hommikul enne kella kuute kirikupargis allikaveega silmi pesemas ning sidusid puu külge heade soovidega punased lindid. Päikesetõusuks mindi Vallimäele, kus üheskoos päikest tervitati. Kahjuks ei andnud päike end näole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles