Nanokäsn ja spirinett lihtsustavad koristamist

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viive Post näitab, kuidas kummist põrandakuivatajale ­kinnitada kontoriklambritega mikrokiudlapp ning 
S-­kujuliste liigutustega põrandat puhastada.
Viive Post näitab, kuidas kummist põrandakuivatajale ­kinnitada kontoriklambritega mikrokiudlapp ning S-­kujuliste liigutustega põrandat puhastada. Foto: Meelis Meilbaum

“Tolmust ei saa te kunagi lahti!” teatab professionaalseid puhastusteenindajaid Rakvere ametikoolis koolitav Viive Post ka igale koduperenaisele. Aga ta lubab lahkesti õpetada, kuidas tolmu ja mustust efektiivselt eemaldada.

“Koristamist alustatakse ülevalt alla ja puhtamalt pinnalt mustemale liikudes,” õpetab Viive Post. Ehk kõigepealt tuleks asuda tolmu eemaldama kapi otsast, riiulitelt, lauapindadelt, mööblilt. Järgmisena tuleks lahtine sodi põrandalt kokku pühkida, kasutades tolmuimejat või põrandakuivatajat. See viimane tööriist on meie kodudes veel vähe kasutuses, kuid Posti kogemuse järgi ülimalt tõhus. Kui tavalise põrandaharjaga keerutame suure osa tolmust mööda elamist lihtsalt laiali, siis põrandakuivataja, mis kujutab endast varre otsas olevat kummiriba, tõmbab mustuse põrandalt kokku. Pesuruumis saab sellega mugavalt ja kiiresti tegutsedes põranda veest kuivaks. “Seda on hea kasutada ka põrandate niiskeks ja märjaks pesuks,” märgib Post. Tuleb lihtsalt mikrokiudlapp kinnitada kummi ümber. “Ei ole vaja mingeid spetsiaalseid klambreid osta – lapi võib edukalt kinnitada kas pesupulkade või kontorilõksudega.”

Pärast seda, kui põrandat on olenevalt tema kattest pestud kas märja või niiske lapiga, soovitab koolitaja Viive Post pinnad veel kord tolmuimejaga üle käia, et vahepeal maha langenud ebemed masinasse püüda. Kusjuures enda koduses majapidamises eelistab ta n-ö kanntolmuimejat – sellist, millel ei ole vaja tolmukotte vahetada, vaid mille kopsikut tuleb iga kord sodist tühjendada, loputada ja kuivatada. “Ja väga tähtis on, et me töövahendi samuti pärast kasutamist puhtaks teeme – tõmbame aeg-ajalt  tolmuimeja juhtme niiske lapiga tolmust puhtaks, puhastame põrandakuivataja kummi ja paneme tööriista nõnda seisma, et ta ei toetuks kummile, vaid ripuks või seisaks varrel, muidu kumm hakkab “lainetama”,” õpetab Viive Post.

Nöörmoppe ta kasutada ei soovita, kuna neid ei ole võimalik päris puhtaks teha. “Neid ei saa pesta pesumasinas, mustus kipub nööride kinnituskohta pugema, halb on kuivatada pärast kasutamist,” loetleb ta nöörmopi miinuseid.

Abistavad nõuanded

  • Koristustöödel kasutatavad lapid soovitab Viive Post seada oma värviskaala alusel, nt punane on WCs toimetamiseks, sinine tolmulapp jne.
  • Mikrokiudlapp on koristuses tänuväärne, sest suudab endasse koguda seitse korda rohkem mustust, kui ise kaalub. “Tolmu võtmisel ei tehta lappi läbimärjaks, vaid volditakse kokku ja patsutatakse märja käega niiskeks. Kui üks külg on mustaks saanud, volditakse välja järgmine,” räägib Post ja täpsustab, et kui on soov kasutada puhastus­ainet, siis seda tuleks alati pihustada lapile, mitte puhastatavale pinnale, vältimaks võimalikku keemilist reaktsiooni.
  • Mikrokiudlappe võib pesta pesumasinas, kuid puuvillased ja mikrokiudlapid tuleks üksteisest eraldada ehk panna eraldi pesukotti. Pesuainet on soovitav panna pool ettenähtud kogusest – kindlasti ei tohiks pesuaine sisaldada kloriidi ega loputusvahendit, muidu rikume kallid mikrokiudlapid. Kui on vaid paar lappi kasutuses, siis nende pärast masinat käima ei tasu panna. Lahendusena pakub Viive Post, et lapid kraani all suuremast mustusest puhtaks pesta ning panna sooja vee ja vähese pesuainega (jälgida, kui kõrge temperatuur on konkreetsel lapil lubatud!) kaussi ligunema. Mõne aja pärast võtta valamupump ehk nn kummimusi ja töödelda mõned korrad – tõmbab mustuse vaakumiga kenasti välja. Loputamisel kasutada samuti kummimusi, siis saab lapi korralikult puhtaks.
  • Tasub kindlaks teha, milliste materjalidega on su kodus tegu, ja hooldada neid vastavalt. Naturaalset linoleumi, laminaati, puitparketti, korkpinda võib pesta õrnniiske lapiga, pihustades pisut pesuainelahust lapile. “Kui me ei tea, kas tegu on PVC- või naturaalse materjaliga, siis soovitan ajada nõel kuumaks ja torgata pinnal mittenähtavasse kohta – kui kõrbeb sisse, tekib n-ö väike kraater, siis on tegu tehismaterjaliga, kui nõel läheb lupsti läbi, siis naturaalsega,” selgitab Viive Post. “Paljud on oma laminaatpõranda rikkunud sellega, et pesevad väga märja lapiga – laminaat seda ei taha, piisab niiskest lapist.”
  • Post soovitab kasutada kaubandusvõrgus müüdavaid õlilappe – spetsiaalsed õliga töödeldud lapid, millega võib puhta laminaadi, puitparketi ja korkpõranda üle tõmmata, samuti puhastada puit- ja nahkmööblit. See jätab õrna kaitsva kihi. “Saab ka autos armatuuri ja nahk­istmeid puhastada,” lisab ta.
  • Nanokäsn – valget värvi, nõudepesukäsna meenutav abimees, mis tuleb teha veega õrnalt niiskeks ning puhastada mustuse jälgi mööblil, seintel. Võtab ära ka pastakatriibud nahkmööblilt. Ei kriimusta pinda. “Isegi siis, kui ta muutub mustaks, võib seda veel julgesti kasutada, sest ei aja endasse kogutud mustust uuesti laiali,” selgitas Post.
  • Spirinett – traatnuustik, mis ei kraabi pinda. Kuuma veega eemaldab edukalt ja kriimustamata keraamilise pliidi pinda, kõrbenud ahju, potte jne.
  • Kummihari ehk kummist harjastega hari aitab tõhusalt tõmmata kokku lemmikloomakarvad. “Tõhus viis on ka kummikindaga käsi märjaks teha ning pinnad üle tõmmata,” edastab Post lihtsa nipi.
  • Puhastusaine valimisel tuleks jälgida pH taset – kui pH on üle 8, siis on aine aluseline, neutraalne on 6–8, happeline kuni 5ni. Samuti on oluline õige kogus – üledoseerides võime rikkuda pinda, aladoseerides ei ole puhastamisest suurt kasu. “Aluselise puhastusvahendiga ei tohi puhastada neid pindu, mis on töödeldud sünteetiliste ainetega, näiteks lakitud. Ja kindlasti tuleks lugeda puhastusvahendite pudelitel piktogramme – kui on nõutud, et vaja on segada külma veega, siis nõnda tuleb ka talitada,” rõhutab Viive Post ja lisab, et näiteks põrandaküttega pindu pesuainega puhastades oleks vaja küte enne maha keerata, sest muidu kuivab pesuaine kohe põrandale.
  • “Ka emakesest loodusest on palju abi,” ütleb Viive Post ja soovitab mikrolaineahju puhastada sidruniga: poolik sidrun või sidruniviilud panna mikrolaineahju, lasta ahjul veidi töötada – kuumus pritsib mahla laiali. Seejärel niiske lapiga ahi pühkida.
  • Tuhk on olemuselt aluseline. Kel klaasist kamina- või pliidiuksed, saab need puhtaks, kui vanem lapp teha niiskeks, panna sellele puutuhka ja hõõruda tahm klaasilt maha.
  • Kui kiirkeedukann äädikaga puhtaks keedetud, siis tuleks Posti sõnul seda ka neutraliseerida. Selleks panna vette pisut soodat, mis kannus keema ajada, seejärel loputada.
  • Dušikabiin püsib kauem puhas, kui pärast pesemist tõmmata aknakuivatajaga kohe kuivaks ka kabiini uksed.
  • WCd puhastama asudes tõmba kõigepealt vett, et poti sisepind oleks niiske, pane puhastusvahendit, nühi kergelt harjaga, jäta hari potti, kaas peale. Samal ajal puhasta potti väljast happelise vahendiga, alustades nupust, veepaagi kaanest ning liikudes allapoole. “Happelised ained tuleb alati neutraliseerida. WC küürimisel soovitan kasutada veega niisutatud seenlappi (selline vett imav lapp, mida tavaliselt kasutatakse köögis kraanikausi juures toimetades), millega siis potipinnad uuesti üle käia,” räägib Viive Post. Kui see tehtud, siis harjata veel kord poti sisemust ja loputada.
  • Kui majapidamises on hallituskoldeid, siis tasub neid töödelda nuuskpiiritusega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles