Külalood: Vares sinimustvalgeks rahvuslinnuks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein, see Kadrina Sikk.
Rein, see Kadrina Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

Juba linnukesed väljas jauravad. Nende hääl kajab varahommikuti või õhtul, kui päike loojuma hakkab, üle asulate ja alevike. Nende lendutõusmise järel varjutavad tiivulised kehad suisa päikese. Ja nende jaur – tegelikult küll kraaksumine – laseb kui kreissaega üle kuulajate kõrvade. Need linnukesed, paganama linnukesed, on varesed ja hakid, linnastunud külade nuhtlus ja tunnusmärk.

Kuigi meie, eestlaste, rahvuslind on suitsupääsuke, pole see aateline suleline iialgi esile kutsunud selliseid kirepuhanguid nagu varesed. Äkki tegime rahvusromantilise vea, valides pääsukese rahvuslinnuks. Äkki tuleks uued valimised korraldada? Mõelgem, kui palju on varestest juttu. Kui palju nad meile korda lähevad.

Küll siunatakse kraaksujaid tänavatel, ajalehtedes ja veebifoorumites. Küll ostetakse nende tõrjumiseks linnukarjeid õhku pihustavaid imepeeneid masinaid. Küll peetakse plaani nende pesapuud saega maha nüsida või suisa põlema pista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles