Juhtkiri: Halva teo lunastus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahatrahvide tasumata jätjad, liiklusseaduse või avaliku korra rikkujad on pandud sageli aresti asemel üldkasulikku tööd tegema. Üldkasulikku tööd ei määra kohtud mitte ainult väärteo korras karistatutele, vaid ka kurjategijatele. Mullu oli koguni kurioosne juhtum, mil katseajal toime pandud uue kuriteo eest määras Viru maakohus karistuseks 1062 tundi üldkasulikku tööd.

Üldkasuliku töö tegemise jälgimisel tuleb kriminaalhooldajal arvestada mitme õigusaktiga. Näiteks sellega, et tasuta töö ei segaks leivateenimist või õppimist. Või mõlemat korraga.

Kohtud on hakanud viimasel ajal varasemast tunduvalt rohkem rakendama ka väärtegude puhul asenduskaristusena üldkasulikku tööd. Eks arestikambris veedetud aeg mõjutab samuti riigi rahakotti nagu vanglaasukategi ülalpidamine. Siit tekib aga paratamatult küsimus: kas see karistuspoliitika ikka täidab oma ülesannet või annab õigusrikkujatele julgust juurde?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles