Siret Kotka: “Hundisilma talul hoitakse pidevalt silma peal”

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oli riigikogu 13. koosseisu avaistung, kus saadikud kirjutasid alla vandele ning valiti riigikogu juhatus. Teiste hulgas olid kohal ka Siret Kotka, Marko Pomerants ja Valdo Randpere, kes valiti parlamenti Lääne-Virumaalt. Kui uutele saadikutele tehti enne avaistungit Toompea lossis ekskursiooni, siis meie saadikud on võimukoridoridega juba tuttavad. Küll aga tekitas elevust tõik, et sulepea tõrkus mitmel korral ja allkirjastamine tüütult kaua aega. Presidendi arvates võiks tulevikus anda digiallkirjad.
Eile oli riigikogu 13. koosseisu avaistung, kus saadikud kirjutasid alla vandele ning valiti riigikogu juhatus. Teiste hulgas olid kohal ka Siret Kotka, Marko Pomerants ja Valdo Randpere, kes valiti parlamenti Lääne-Virumaalt. Kui uutele saadikutele tehti enne avaistungit Toompea lossis ekskursiooni, siis meie saadikud on võimukoridoridega juba tuttavad. Küll aga tekitas elevust tõik, et sulepea tõrkus mitmel korral ja allkirjastamine tüütult kaua aega. Presidendi arvates võiks tulevikus anda digiallkirjad. Foto: Meelis Meilbaum

Eile oli riigikogu 13. koosseisu avaistung, kus saadikud kirjutasid alla vandele ning valiti riigikogu juhatus. Teiste hulgas olid kohal ka Siret Kotka, Marko Pomerants ja Valdo Randpere, kes valiti parlamenti Lääne-Virumaalt. Kui uutele saadikutele tehti enne avaistungit Toompea lossis ekskursiooni, siis meie saadikud on võimukoridoridega juba tuttavad. Küll aga tekitas elevust tõik, et sulepea tõrkus mitmel korral ja allkirjastamine võttis tüütult kaua aega. Presidendi arvates võiks tulevikus anda digiallkirjad.

Vaatamata rasketele aegadele  keskerakonnale ja teile isiklikult olite eile riigikogu avaistungil kohal. Ainsaks puudujaks oli raskelt haigestunud Edgar Savisaar.

Loomulikult olin! 2558 Lääne-Virumaa inimest on mulle andnud mandaadi ning kavatsen nende huvide eest seista. Loodan jätkata oma tööd maaelukomisjonis, kuid eks lähimate päevade jooksul selgub, milliseks töökorraldus kujuneb.

Mida arutati eile keskerakonna juhatuses?

Keskerakonna juhatus arutas riigikogu keskerakonna fraktsiooni juhatuse kandidaate ning riigikogu juhatuse kandidaate.

Üksmeelselt otsustasime, et fraktsiooni juhtkond peaks jätkama samas koosseisus – esimees Kadri Simson, aseesimehed Mailis Reps ja Valeri Korb – ning riigikogu juhatusse esitame kandidaadiks Jüri Ratase, kes on seda tööd juba alates 2007. aastast väga edukalt teinud.

Kas on tunda, et liidri eemaloleku ajal on toimumas mingi võimuvõitlus?

Mingit võimuvõitlust ei toimu.

Keskerakonnal on kongressil valitud esimees, kelleks on Edgar Savisaar. Praegune juhatus leppis kokku, et Edgar Savisaare eemalviibimise ajal täidab tema kohuseid aseesimees Kadri Simson.

Mis roll ja asend on keskerakonnal võimukõnelustel?

Kuigi võimukõneluste seisu tuleb praegu vaadata päeva kaupa, saab reformierakonna, SDE ja IRLi kolmikliit ilmselt loodud.

Küll aga ei ole need kulgenud lihtsalt ning meedias on juba jõutud loodavat koalitsiooni nimetada kõhkluskoalitsiooniks. Keskerakonna positsioon on väga hea, meie 27 mandaati on tugev jõud ning sellega valitsusliit ka arvestab.

Millised on olnud teile isiklikult paar viimast nädalat?

Viimased nädalad on olnud murelikud ja mõtlemapanevad.

Eelkõige mõtled sellele, et kõige tähtsam elus on sinu enda ja lähedaste tervis.

Kes hoolitseb Hundisilma talu eest peremehe haiglasoleku ajal?

Hundisilma talul hoitakse pidevalt silma peal, lisaks elektroonilisele ja videovalvele hoiavad talul silma peal ka naabrimees ning Edgar Savisaare lapsed.

Ka öösiti on alati keegi Hundisilmal olemas, et talu oleks kaitstud ja hooldatud.

Kas olete jälginud, kuidas Edgar Savisaare haigust kajastatakse?

Kommentaariume pole ma kunagi jälginud. Mis puudutab Edgar Savisaare haiguse kajastamist meedias, siis on meediaväljaanded käitunud üsna mõistlikult.

Loomulikult oli Edgar Savisaare laste jaoks keeruline teha otsus tema haiguse kohta meediale infot jagada – see oleks igale lapsele raske otsus. Aga kuna Edgar Savisaare haigestumise kajastamine oli kõigi meediakanalite jaoks prioriteet, siis tuli leida konstruktiivseim lahendus.

Mul on hea meel, et ajakirjanike suhtumine on olnud mõistev.

Kas seoses Edgar Savisaare haigusega on ka üllatavat suhtumist?

Midagi üllatavat ei ole välja tuua, aga kui millegi üle on põhjust rõõmu tunda, siis selle, et väga-väga paljud inimesed soovivad Edgar Savisaarele head paranemist.

Häid soove tuleb väga palju ning kõik need tulevad südamest. Ja loomulikult oleme nende üle väga tänulikud.

Kellelt neid on tulnud?

Esimeste seas tuli tervitus Euroopast ALDE presidendilt sir Graham Watsonilt.

Lisaks on keskerakonna büroo, Tallinna linnavalitsuse ja Tartu ülikooli kliinikumi poole pöördunud väga paljud inimesed, helistatakse ja kirjutatakse, soovitakse tervist.

Pöördunud on mitmete kirikute ja koguduste esindajad. Eesti erakondade ja ka erinevate institutsioonide esindajatega muidugi suheldakse pidevalt. Presidendi kantselei on ühedust võtnud ning sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser on saatnud väga südamliku tervituse.

Erakond on edastanud head soovid, eriti koguduste ja kirikute pöördumised, ka Edgar Savisaare lastele ja lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles