Ameerika sõdurid fännavad friikartuleid ja hamburgerit

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile tervitati Tapal teenistust alustanud Ameerika ühendriikide sõdureid, kes kohati hakkavad silma ka linnapildis.

Kondiitriäri müüja Leena tunnistas, et magusapoodi pole ameeriklased sattunud. Ta on neid vaid vilksamisi näinud Grossi poes. Küll aga on tuttavad sõjaväelinnakust rääkinud, et ookeanitagused sõdurid armastavad friikartuleid ja hamburgerit. Neid üritatakse seal pikapeale ka muu toiduga harjutada.

Natalja baarist Evidence kinnitas, et ameeriklaste eelistuseks on tõepoolest friikartulid, hamburger ja kokakoola. Nädala sees tullakse paar korda kohe 15–20mehelise pundiga. Baaridaam rääkis, et võõramaalastele on püütud pakkuda ka söögikoha firmaroogasid, näiteks keedetud ja ahjus küpsetatud pelmeene. Pelmeenid olevat maitsenud.

Nädala sees ameeriklased alkoholi ei pruugi, kuid Natalja sõnul tullakse nädalavahetusel nelja-viiekesi ja siis mõni õlu võetakse.

Tarekese pubi teenindaja Heli ütles, et tema vahetuse ajal on ameeriklased paaril korral käinud ja siis on tellitud ikka suured praed.

Linnapildis pole Helile ­ookeanitaguseid laigulisi mundreid silma jäänud, vaid vahel harva on ta neid kuskil poes näinud.

Maxima kauplusest öeldi, et Ameerika sõdureid on neil päevas näha vähemalt paaril korral. Ostetakse suitsu, krõpse, saiakesi, jooke, samuti dušigeeli ja šampooni.

Eile tervitati kaitseväe Tapa linnakus piduliku tseremooniaga teenistust alustanud Ameerika ühendriikide uut kompaniisuurust üksust ning tutvustati nende relvastust ja tehnikat, sealhulgas tanke M1A2 Abrams.

“Ameerika ühendriikide ja teiste NATO-liitlaste kohalolu Eestis on meie jaoks oluline, sest see on heidutuseks igale võimalikule agressorile ja näitab ilmekalt, et NATO teeb oma liikmete kaitsmiseks kõike, mida vaja,” ütles oma tervituskõnes kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran.

“Legendaarsele kindral Abramsile meeldis rõhutada lahinguvalmiduse olulisust ja Ameerika ühendriikide üksuse paiknemine Eestis annab meile hea võimaluse koos harjutamiseks ja uute teadmiste omandamiseks.”

Kantsler tänas Ameerika ühendriikide kaitseväelasi, et nad on Eestisse kaasa võtnud nii kindral Abramsi mõttemaailma kui kindrali järgi nime saanud tankid.

Tervitustseremoonial osales ka Ameerika ühendriikide saatkonna asejuht Chever Voltmer. Tankide demonstratsioonil ronis krapsakas daam maailma vägevaimaks soomushiiglaseks peetavale sõjamasinale veel enne, kui meestevägi jõudis silma pilgutada. Kleit polnud takistuseks.

Eelmisel nädalal Eestisse jõudnud Ühendriikide kaitseväelased teenivad siin kolm kuud ning võtavad osa kaitseliidu õppusest “Hunt” ja kaitseväe suurõppusest “Siil 2015”, kus ameeriklased teevad koos Eesti ajateenijate ja Ühendkuningriigi jalaväelastega vastutegevust 1. jalaväebrigaadi allüksustele.

Uus Ameerika ühendriikide vahetus koosneb ühest tanki- ja kahest õhudessantväelaste rühmast.

Tankirühm kuulub maaväe 3. jalaväediviisi 1. brigaadi 7. rügemendi koosseisu, õhudessantväelased 173. õhudessant­brigaadi. Viimasest üksusest oli pärit ka esimene Eestis paiknenud Ühendriikide allüksus, mis maandus Ämaris möödunud aasta kevadel.

3. jalaväediviisi 7. jalaväerügement on üks vanimaid Ameerika ühendriikide maaväe jalaväeüksusi, loodud rohkem kui 200 aastat tagasi. See on osalenud 12 sõjas ning saanud üksusena rohkelt tunnustust.

Rügement on osalenud mõlemas maailmasõjas, Korea ja Vietnami sõjas, aga ka Iraagi ja Afganistani operatsioonidel.

7. jalaväerügement on osa 3. jalaväediviisist, hüüdnimega Rock of the Marne, mille üksus sai I maailmasõjas Marne'i lahingus üles näidatud vapruse eest.

Üksuse paiknemine Eestis on osa Ameerika ühendriikide heidutusmeetmete operatsioonist Atlantic Resolve Kirde-Euroopas, mille eesmärgiks on NATO julgeolekumeetmete tugevdamine.

Ameerika ühendriigid hoiavad Eestis kompaniisuurust roteerivat üksust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles