Väike-Maarja gümnaasiumisse plaanitakse suitsuvaba 1.klassi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja gümnaasium.
Väike-Maarja gümnaasium. Foto: Heili Nõgene

Järgmise õppeaasta alguses on Väike-Maarja gümnaasiumis kõigil kooliteed alustavatel õpilastel ja nende vanematel  võimalus valida, millisesse klassi esmakordselt kooliteed alustav õpilane 1.septembril läheb.

Moodustatakse kaks paralleelklassi, mille suurimaks erinevuseks  on see, et üks klass komplekteeritakse õpilastest, kes soovivad alates esimesest õppeaastast liituda suitsuvaba klassiga.

Kõik sai alguse juba aastaid tagasi, kus erinevate huvigruppide osalusel  toimunud ümarlaual otsustati, et tervislikud eluviisid on olulised eeldused kogu Eesti rahva tervema tuleviku saavutamiseks. Sellest tulenevalt koostati konkreetne tegevuskava, jagati osapoolte vahel vastustusalad ning tehti ka vaheanalüüse, et vajadusel korrigeerida eesmärgi saavutamist. Näiteks lapsevanemad, kes soovisid kaasa lüüa, selgitasid juba oma koolieelikutest lastele vähemalt  kord nädalas suitsetamise varjukülgi.

Väike-Maarja vallavalitsuse kohustuseks oli eemaldada nii lasteaedades, üldhariduskoolides kui ka vallamaja fassaadil olnud reklaamid, mis propageerisid ühe või teise suitsubrändi kasutamist. Radikaalsemaks tegevuseks oli eelkoolieelsetele lastele näidatavas multifilmis („Oota sa“) hundi suus tossava sigareti kaotamine. Multifilmi nii öelda „tervislikumaks“ korrigeerimisega said suurepäraselt hakkama Väike-Maarja õppekeskuse  IT valdkonna õpilased, kes siis olenevalt olukorrast ja stseeni sobivusest muutsid sigareti vilepilliks või õlekõrreks.

Huvitaval kombel kaasnes sellega positiivne kõrvalnähtus, millega alguses ei osatud arvestada. Väike-Maarja muusikakooli toodi hulgaliselt avaldusi flöödi ja vilepilli erialal õppimise alustamiseks.

Sügisel 1.klassi mineva lapse isa  Ervin Koni ütlusel on asja õnnestumisel oluliseks toeks ka riigikogus vastuvõetud tubakaseaduse muudatus, mis keelustab alaealistele e-sigarettide müümise ja tarbimise. 

Juhul kui 1.klass suudab kogu õppeaasta nn suitsuvaba klassina  toimida, siis on võimalik seda traditsiooni jätkata ka järgmistel õppeaastatel ning rääkida oma kogemusest üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles