Toimetulekuraskustes inimesed saavad toiduabi

, sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduabi on jagatud ka varem.
Toiduabi on jagatud ka varem. Foto: Arvet Mägi

Esimene toiduabi jagamine uuest Euroopa Liidu abifondist algab juba lähipäevadel. Lääne-Virumaal saab toidupaki 1377 toimetulekuraskustes inimest.

Kuni 2013. aastani jagati toiduabi – kui Euroopa põllumajandustoodangut üle jäi – Euroopa Põllumajandusfondi vahenditest põllumajandusministeeriumi korraldamisel. Mullu loodi Euroopa abifond enim puudust kannatavate inimeste jaoks, mis keskendub just toidupuuduse, toidu raiskamise, kodutuse ja laste materiaalse puuduse vähendamisele. Nii muutus sellest aastast ka toiduabi jagamise kord.

Eestil on uuest abifondist aastani 2020 toiduabi jagamiseks kasutada 8,9 miljonit eurot. Abifondi toetuse kasutamist koordineerib nüüd sotsiaalministeerium. Ministeerium hangib toidu ning selle aitab inimesteni toimetada ministeeriumi partner Eesti Toidupank. Igas maakonnas on toidupangal jaotuspunktid, ühtlasi teeb toidupank tihedat tööd kohalike omavalitsustega, et inimene saaks toiduabi kätte võimalikult lihtsalt ja kodu lähedalt.

Toiduabi saamise kriteeriumid on üle Eesti kõigile ühesugused. Nii on õigus toiduabile toimetulekutoetuse taotlejatel, kes vastavad toetuse saaja tingimustele või kelle sissetulek pärast eluasemekulude mahaarvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri enam kui 15%. Toiduabi saajate nimekiri koostatakse toimetulekutoetuse taotluste alusel ja selle toetuse taotlemiseks peab inimene pöörduma oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole. Samuti hakkavad toiduabi saama kodutute öömajades viibivad kindla elukohata inimesed.

Sellel kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlenud ja kodutute ­öömajades viibinud elukohata inimesed. Teise selle aasta toiduabi jagamisega plaanime alustada oktoobri lõpus ning abisaajate nimekiri moodustub augustis ja septembris toimetulekutoetust taotlevatest inimestest.

Toiduabi jagab Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks. Selleks et inimesed saaksid abi kätte võimalikult kodu lähedalt, tehakse tihedat koostööd ka kohalike omavalitsustega.

Toiduabi hakatakse jagama eelnevalt koostatud nimekirja alusel ning inimene saab toidupaki kätte oma maakonnast. Toiduabi saajal peab olema kaasas isikut tõendav dokument või allkirjastatud volitus. Erivajadustega inimestele ning neile, kes ei saa pikaajalise haiguse tõttu toidule järele tulla, tuuakse see koju.

Kõige lihtsamini saab inimene infot toiduabi jagamise kohta oma sotsiaaltöötajalt. Samuti leiab jagamispunktide täpse nimekirja ja lahtiolekuajad Eesti Toidupanga veebilehelt http://www.toidupank.ee/euroabi.

Uuest abifondist jagatav toiduabi on mitmekesisem kui varasematel aastatel. Toidupakist leiab tatart, riisi, pudruhelbeid, makarone, suhkrut, rapsiõli, aga ka liha- ja kalakonserve, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Et toiduained oleksid võimalikult värsked, hangitakse need iga kord vahetult enne jagamisperioodi.

Toiduabi saaja peaks arvestama, et toiduabikomplekt ühe pereliikme kohta kaalub ligi 15 kilogrammi, ning seepärast tasub kaasa võtta vähemalt kaks vastupidavat kandekotti.

Kui komplekte on mitu, siis komplektide kaupa saab neid välja võtta ka mitmel korral.

Toiduabi saajatele antakse koos toidupakkidega voldikud, millest leiab infot, kuhu saab toimetulekuraskustes inimene oma maakonnas pöörduda ja milliseid teenuseid ja toetusi taotleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles