Uuenenud Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib vaatlejaid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatlema on oodatud kõik huvilised vanusest ja tegevusalast hoolimata. Vaatlusandmed kogutakse äikesenähtuste leviku uurimiseks.
Vaatlema on oodatud kõik huvilised vanusest ja tegevusalast hoolimata. Vaatlusandmed kogutakse äikesenähtuste leviku uurimiseks. Foto: Internet

Kümnendat vaatlushooaega alustav Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib uusi huvilisi, kes aitaks koguda andmeid äikese ja ohtlike äikesenähtuste kohta Eestis.

Tänavu on vaatlusmetoodika senisest lihtsam – äikesevaatlused hõlmavad nüüd vaid äikese algus- ja lõpuaja ning intensiivsuse registreerimist.

Senisest suuremat rõhku pannakse aga ohtlike ilmastikunähtuste vaatlemisele. Nende leviku täpsem uurimine on aktuaalne kogu Euroopas. Kui äikesevaatlustega ei ole aega tegelda, võib osaleda ainult ohtlike nähtuste vaatlemisel. Et selliseid nähtusi kohtab vaid mõnel korral aastas, on andmete kogumine võimalik minimaalse ajakuluga.

Vaatlustega on oodatud liituma kõik huvilised vanusest ja tegevusalast hoolimata. Kõigile vaatlejaks registreerunutele saadetakse tasuta vaatlusjuhend ja vaatluslehed, mida arvutikasutajatel on võimalik saada ka elektroonilisel kujul. Huvilistel palutakse end kirja panna hiljemalt 30. aprilliks. Kõige lihtsam on registreeruda Eesti Äikesevaatlejate Võrgu kodulehel aadressil http://web.zone.ee/eav/.

Need, kes arvutit ei kasuta, võivad registreerumiseks helistada tööajal telefonile 59093905 või saata tavakirja aadressil Eesti Äikesevaatlejate Võrk, Tartu ülikooli geograafia osakond, Vanemuise 46-326, 51014 Tartu.

Kirjas märkida kindlasti ära oma nimi, sünniaasta ja postiaadress, samuti see, kas soovitakse teha ainult ohtlike nähtuste vaatlusi või ka äikesevaatlusi.

Äikesevaatlejate kogutud andmete peamisteks kasutusaladeks on ohtlike äikesenähtuste leviku uurimine ning inimeste kogutud ja välgudetektorite registreeritud andmete võrdlev analüüs.

Üheksa aasta jooksul on äikesevaatlejatel kogunenud juba enam kui 15 000 vaatlust. Lisaks äikesele on märgitud huvitavaid ja haruldasi ilmastikunähtusi, nagu vesipüksid, tornaadod ja keravälk.

Äikesevaatlejate kogutud andmete põhjal on avaldatud ka üks rahvusvaheline teadusartikkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles