Ametiühing: olukord raudteel on kriitiline

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondatavad töötajad tegelesid vagunite tehnilise hoolduse ja remondiga.
Koondatavad töötajad tegelesid vagunite tehnilise hoolduse ja remondiga. Foto: Tairo Lutter

Veebruaris ja märtsis kaotas Tapal vagunidepoos töömahu vähenemise tõttu töö 29 inimest, kuigi ametiühingule oli lubatud, et koondamisi ei tule.

Nii oli Eesti Raudteelaste Ametiühingu esimehe Oleg Tšubarovi sõnul kinnitanud minister, kui ametiühing korraldas 17. jaanuaril miitingu, et juhtida valitsuse tähelepanu keerulisele olukorrale. Tšubarov märkis, et läbirääkimisi koondamiste vältimiseks pidasid nad ka EVR Cargoga, kuid tulutult.

“Olukord on kriitiline ja kriitilisemaks läheb,” nentis ametiühingu esimees ning lisas, et koondamised ei puuduta mitte ainult Tapa depoo töölisi, vaid ka rahvusvahelistel liinidel sõitvate Go Raili rongide vagunisaatjaid, kellest paljud on Tapa ja Narva elanikud.

Praegu valmistub ametiühing ühispöördumiseks valitsuse uue koosseisu poole.

EVR Cargo ASi juhatuse esimees Ahto Altjõe on varem Virumaa Teatajale öelnud, et koondamise põhjuseks oli oluliselt vähenenud vaguniremondi maht.

Eesti Töötukassa Lääne-Virumaa osakonna juhataja Kai Puhasmets ütles, et neile teatas töötajate koondamisest Tapa depoos veebruaris ja märtsis EVR Cargo personalijuht, kes võttis töötukassaga 20. veebruaril ise ühendust.

“Tegu ei olnud kollektiivse koondamisega ning töötukassa informeerimine koondamisest ei olnud tööandjale kohustuslik, kuid tööandja soovis koondamise võimalikult hästi läbi viia ja hoolitseda selle eest, et koondatavad töötajad saaksid koondamise korral parimat abi ning rakenduksid kiiremini tööle,” kõneles Puhasmets.

Ta lisas, et EVR Cargoga on nad koostööd teinud juba alates 2012. aastast ning tööandja soovil nõustanud koondatavaid töötajaid.

Näiteks 2013. aasta lõpus korraldati nõustamiskohtumine Maardu jaamas 14 koondatavale.

Töötukassa teavitusüritus 29 koondatavale toimus Tapa depoos 6. märtsil vene keeles. Poolteist tundi kestnud kohtumise käigus anti koondatavaile infot töötukassa toetuste kohta ja hüvitiste saamise võimalustest ning ülevaate sellest, kuhu tööotsijana või töötuna arvele võtmiseks pöörduda ja millised dokumendid kaasa võtta.

Samuti arutleti, milliseid töötukassa teenuseid on võimalik töötuna arveloleku ajal kasutada ning millistest kohtadest ja kuidas tööd otsida. Muu hulgas jagati koondatavatele kohalike tööandjate tööpakkumisi ning infot Eesti Töötukassa Tapal korraldatava töömessi kohta, mis toimus 11. märtsil.

Mõned koondatavad kasutasid enne töösuhte lõppemist võimalust osaleda karjäärinõustamisel, kus nõustatakse inimest töö, kutse või haridustee valikul, karjääri ja tööelu kujundamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles