Ida-Virumaal avab uksed ainulaadne põlevkivi rikastusvabrik-muuseum

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

11. aprillil avab Kohtla Kaevanduspargis uksed vana põlevkivi rikastus- ehk sorteerimisvabrik, mis on saanud uue elu kogu Euroopas ainulaadse põlevkivi teemakeskusena. 1930ndatel sajale inimesele tööd andnud vabriku viie korruse interaktiivsed väljapanekud pakuvad põnevat uudistamist nii täiskasvanutele kui ka lastele.

„Kaevanduspargi maa-alune osa on olnud Ida-Virumaa tõmbenumber ja oluline turismiobjekt terve Eesti jaoks. Valminud uute eksponaatidega teemakeskus annab Eesti kõige sügavamamatele elamustele lisaväärtust ning muudab kaevanduspargi veelgi hinnatumaks sihtpunktiks perede jaoks,“ rääkis Kohta Kaevanduspark-muuseumi nõukogu esimees Hardi Murula.  

„Idavirumaalased on osanud muuta tööstuspärandi oma piirkonna tugevuseks. Rikastusvabrikule uue elu andmine on ere näide põlevkivitööstuse pärandist, mida oleme koos uuele elule aidanud luues niimoodi piirkonna jaoks uut väärtust,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Renoveeritud kaevanduspargis on Eesti Energia abiga loodud väljapanekud, kus põlevkivimaailma saab avastada läbi kogemuse ja mängu. Tutvuda saab põlevkivi kaevandamisega, elektri- ja vedelkütuste tootmisega, taastuvenergeetikaga ning põlevkivienergeetika mineviku, tänapäeva ja ka tulevikuga. „Põnevad eksponaadid on hea võimalus äratada noortes huvi reaalteaduste vastu ja kasvatada seeläbi Eesti jaoks olulisi tulevikuinsenere,“ lisas Sutter.

Külastajatele on uudistamiseks välja pandud erineva energeetilise väärtusega põlevkivi, killustik, aheraine ja lendtuhk. Eesti Energia Kaevandused on andnud Kohtla Kaevanduspargile ekspositsiooni maapealse osa rikastamiseks umbes 30 kuupmeetrit erinevaid kivimeid. Eesti Energiast on pärit ka  mitmed mäetööstuse ja elektritootmise masinad, näiteks väärika töötaustaga roomikbuldooser, mis teenis Eesti elektrijaama põlevkivilaos ja tuhaväljal kokku üle 20 aasta.

Kohtla Kaevanduspark-muuseumi maapealse osa arendustööde maksumus kokku on üle 3 miljoni euro. Sellest 2,6 mln eurot eraldas EAS üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamise meetmest, mida kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu fond. Omafinantseeringu katsid Kohtla-Nõmme vald ja Eesti Energia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles