Uhtna aare pakub põnevaid leide

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardeleid Uhtnas.
Aardeleid Uhtnas. Foto: Marianne Loorents

Täna jätkavad arheoloogid Uhtna aarde välja kaevamist.

Keskpäevaks oli koos eilsega maa seest välja tulnud 32 Rooma-aegset münti, kuid rajatud kaevisest oli läbi uuritud vaid väike osa ning metallidetektor tegi selle kohal jätkuvalt väga aktiivselt häält.

Arheoloog Mauri Kiudsoo rõõmustas järjekordse assi üle, mis sestertside kõrval maa seest välja tuli. "Lõuna-Euroopas on neid palju, aga Eestis asse leitud pole," sõnas ta pisut suuremat sorti mündi leidu kommenteerides.

Lisaks müntidele leidsid arheoloogid ka mitu sama vana sõrmust.

Klubi Kamerad juht Dmitri Shutov, kes eile õhtust tänase hommikuni leiukohta valvas, ütles, et öö möödus rahulikult ning pahatahtlikke uudistajaid Uhtnas ei käinud.

Shutov ise jäi koos ühe kaaslasega Uhtnasse arheolooge abistama, ülejäänud Kameradi mehed läksid aga Kohalasse Rakvere lahingupaika otsima.

Lahingupaika Kohalast laupäeva hommikul veel ei leitud, kuid maa seest välja tulnud kraam andis lootust. Arheoloog Ain Mäesalu erutus silmnähtavalt, kui Kohalast leidudega Uhtnasse saabunud muinsuskaitseameti arheoloogia vaneminspektor Nele Kangert näitas metallvidinat, mis osutus hobuse jäänaelaks.

"Jäänaelad olid kasutusel kuni XIII sajandini, kui neid leidub ühes piirkonnas hulgaliselt, võib see osutada lahingupaigale," kõneles Mäesalu.

Esialgu leiti Kohalast küll vaid üks jäänael, ent lisaks sellele palju muud põnevat kraami.

Kõige kaunim leid oli mitmesaja aasta vanune noapea, lisaks ilmus maapõuest mitu viikingiaegset spiraalsõrmust. Ka Kohalast leiti laupäeva hommikul kaks Rooma impeeriumi münti.

Kaevamised Uhtnas ning otsingud Kohalas jätkuvad, arheoloogid aga sõlmisid hoolega kihlvedusid, kui palju münte Uhtnas maa seest välja tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles