Lõppes õhuväe ühisõppus ameeriklastega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävitaja F-16 keskpolügonil harjutamas.
USA hävitaja F-16 keskpolügonil harjutamas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Täna lõppes ligi kuu aega kestnud Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühine õppus, mis näitas kahe riigi lähedasi liitlassuhteid ning andis olulise panuse Eesti riigi julgeoleku tugevdamisesse.

Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul läks õppus korda ja andis kogu Eesti õhuväele hindamatu kogemuse. "Õppuse tähtsaks osaks oli ka kaitseväe keskpolügoonile loodud õhk-maa laskeala, mida esmakordselt kasutati. Koos Ämari lennubaasi ja paindlikult korraldatud õhuruumiga on õhk-maa laskeala oluliseks uueks osaks väljaõppevõimaluste paketis," lisas ta.

19. märtsist kuni 17. aprillini kestnud ühisõppusel kasutati õhk-maa polügooni ning õhk-õhk treeningalasid. Osa harjutusi toimus mitme kilomeetri kõrgusel Eesti õhuruumis ja osa madalatel kõrgustel kaitseväe keskpolügooni kohal.

Lisaks madallendudele hävitasid lennukid kaitseväe keskpolügoonil maapealseid sihtmärke. Lennukid kasutasid õppusel nii pardarelvi kui ka erinevaid pomme ja rakette, mis olid nii lahing- kui ka õppeotstarbelised.

Eesti õhuvägi tagas õppuse ajal liitlaste sõjatehnika ning meeskonna vastuvõtu ning lennubaasi poolse toetuse. Samuti oli Eesti õhuväe ülesanne õhuruumi kontroll õppuse ajal.

Ühel nädalavahetusel toimusid ka Eesti ja USA õhuväelaste ühistalgud kolmes kohas Harjumaal - Männiku külas, Vasalemmas ning Harju-Ristil. Koos kohalike inimestega võeti ette mitmeid heakorratöid.

Lisaks Eesti õhuväele osales õppusel Ameerika Ühendriikide õhuväe 31. hävitajate tiiva 510. eskadrill. Ameeriklaste 14 hävituslennukit F-16 baseeruvad alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias, väliõppuse ajal asus relvastatud eskadrill Ämari lennubaasis. Lennukitega oli kaasas ka ligi kolmsada ameerika õhuväelast. Lisaks osalesid õppuse mõnel harjutusel Soome ja Rootsi õhuvägede ning Balti õhuturbeoperatsiooniga seotud Hispaania, Itaalia ja Poola hävitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles