Tuulikute uus põlvkond

Oleg Sõnajalg
, Eleon ASi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Sõnajalg.
Oleg Sõnajalg. Foto: Erakogu

Maailmas on ­ligikaudu 200 000 elektrituulikut. Keskmiselt juhtub nendega kaksteist põlengut aastas. Kas seda on palju või vähe, jääb igaühe enda otsustada. Kuid fakt on, et elektrit tarbime kõik iga päev ning elektri tootmine tuulikutega on efektiivne ja keskkonnasäästlik viis.

Elektrituulikute tuleohutus sai järsult päevakajaliseks pärast hiljuti Viru-Nigulas toimunud põlengut. Kuna juhin suuri elektrituulikuid tootvat ettevõtet Eleon ning oleme rajamas Virumaale ka tuulikuparki, siis pean vajalikuks selgitada, miks uute tuulikute puhul on selline süttimine täielikult välistatud. Kuigi Viru-Nigula põlengu täpsed asjaolud selgitab välja ekspertiis, püüan alljärgnevalt selgitada, millised on tõenäolised süttimise põhjused.

Kõik suured elektrituulikud paistavad välimuselt kõik väga sarnased: kõrge heleda torni otsas on valge gondel, mille küljes tiirleb kolm tiivikulaba. Tuulik on tuulik, arvatakse. Tegelikult see nii ei ole, sest välimuselt paljuski sarnastes tuulikutes on rakendatud väga erinevat tehnoloogiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles