Juhtkiri: tilliga või tillita?

Virumaa Teataja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna on võimalik mitmel pool üle Eesti osta lõhesaiu, valikus on tilliga saiad ja tillita, viimased soodsamalt. Loomulikult otsustaks soodsama saia kasuks, hinnavahe on suur.

Tegemist ei ole siiski toitlustusasutuste veidrusega – sellega tähistatakse ülemaailmset võrdse palga päeva ning aktsiooni “Tilliga või tillita” korraldab sel puhul Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon.

Kampaania kaudu tahetakse pöörata tähelepanu sellele, et Eestis on naiste-meeste palgalõhe suurim Euroopa Liidus ja see pigem kasvab kui kahaneb. Naiste ligi kolmandiku võrra madalam palk mõjutab nii naiste majanduslikku sõltumatust kui laste vaesusriski. Palk ei mõjuta mitte üksnes praegust elukvaliteeti, vaid on määravaks nii mitmesuguste hüvitiste kui ka pensionide arvestamisel tulevikus.

Töötasu maksmist peaks määrama siiski inimese usinus ja teadmised, mitte see, kas seljas on seelik või püksid. Ka võiks meie riigis palgainfo olla märksa avalikum. Töötajate palganumbritesse suhtutakse sageli kui suurde saladusse. Isegi töökuulutustes räägitakse haruharva palganumbrist, ometi on ju palk põhjus, miks tööl käiakse.

Seetõttu oleks ka aus, kui ettevõttes oleks läbipaistev palgapoliitika ja palgad lähtuksid tehtavast tööst, mitte tegija soost. See tähendab, et ka asutuse sees oldaks kursis, kui palju keegi teenib, oleks teada kas või palgavahemik.

Samas on osa tööandjaid veendunud, et väikeste laste emadele tulebki vähem maksta, sest nende panus töösse on laste kasvatamise kõrvalt väiksem ning puudujäägid tuleb kompenseerida lastetuil.

Pole aga selge, kas haige lapsega kodus olevale isalegi tuleks vähem maksta või väärib perepea kui pere ülalpidaja siiski suuremat töötasu. Sel moel võrdsuse tagamiseks tuleks vähendada palka ka suitsetajatel, kes töö ajast  pause peavad ja oma produktiivsust vähendavad.

Meesõiguslasi ehk meniniste “Tilliga või tillita” aktsioon ilmselt ei rõõmusta. Nõutakse meestelt ju, et nad oleksid korraga nii head armastajad, hellad isad, sugupullid kui ka rahakühveldajad. Lõhesai maitseb toredasti nii tilliga kui tillita, seda aga, et leti taga olev mees sama saia müümise eest rohkem tasu saab kui tema naissoost kolleeg, ei tohiks lubada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles