Südamenädal meelitab taas liikuma

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamenädalal toimub 357 avalikku liikumisüritust.
Südamenädalal toimub 357 avalikku liikumisüritust. Foto: Arvet Mägi

Üle Eesti algas eile südamenädal, mida peetakse 23. korda. Südamenädalat koordineeriva tervise arengu instituudi andmetel toimub südamenädalal 357 avalikku liikumisüritust.

Neile lisandub hulk lasteaedades ja koolides, samuti ettevõtetes korraldatavaid ettevõtmisi.

Lääne-Virumaal on terviseinfo portaali südamenädala üritusena üles antud neljapäeval Sagadi mõisa pargis toimuv jüriööjooks: hämaruse saabudes kogunevad liikumisharrastajad, tõrvikud pihus, mõisaparki jooksma.

Tamsalus kantakse liikumist harrastades südame eest hoolt terve neljapäeva. Trimmiradadel eelsoojenduse teinud spordisõbrad saavad spordikompleksis vesivõimelda, kuulata loengut tervislikust toitumisest, ujulas trimmiujumisega tegeleda ja jõusaalis tutvustavast ringtreeningust osa saada.

Kundas asuvad liikumisharrastajad jüripäeval jooksma ning kõndima umbes 4,2 km pikkusel südamekujulisel distantsil.

Väike-Maarja vallas algasid südamenädalale pühendatud tegevused juba varakult. Kuulatud on Mari Ani tennist tutvustav loeng, käidud südamematkal ning võisteldud Georg Lurichi jooksul. Nädala jooksul aga kogutakse kokku kõigi veebikeskkonnas Endomondo registreerunute terviseminutid, teisendatakse need kilomeetriteks, et näha, mitu kujuteldavat tervisevööd ümber oma valla vedada saab.

Rakveres kogunevad täna õhtul Piirale tankla juurde spordisõbrad kõnniks, jooksuks ja rattasõiduks Rakvere linna kergliiklusteedel. Reede pealelõunal toimub Triinu lasteaia saalis pilatese treening.

Vinnis, Roelas ja Tudus toimuvad ühiskõnnid, mis algavad iga päev kell 17. Roelas ja Tudus kogunetakse kooli, Vinnis spordikompleksi juures.

Rägavere valla inimesed asuvad homme õhtul Mõedaku spordibaasis kella kuuest seitsmeni tervisekõnniga südame eest hoolt kandma. Neljapäeval algab Ulvi klubis loeng tervislikust toitumisest, pärast seda saab tegeleda joogaga. Reede õhtul kogunevad Ulvi tiigi ääres jüriööjooksul osalejad.

Haljalas toimuvad südamenädala ettevõtmised järgmisel nädalal.

Kõik südamenädala üritused on tasuta.

Lääne-Viru maavalitsuse tervisedendaja Kaidy Aljama sõnul on südamehaiguste peamised riskitegurid vähene liikumine, suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, vähene puu- ja köögiviljade ning liigne soola tarbimine.

Terviseedendaja ütlusel sobivad tervisetreeninguks kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tantsimine, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine. Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab “halva” ja suurendab “hea” kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, kehakaalu ja parandab meeleolu.

Eesti Kardioloogide Selts soovitab südame kaitsmiseks kolm kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas.

Teadusuuringud näitavad, et südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles