Läänevirulased kannatavad stressi all

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud võivad nii mõnelegi inimesele olla stressirohked.
Jõulud võivad nii mõnelegi inimesele olla stressirohked. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti elanikkonna stressitaseme kaardistamiseks mõeldud erilehel stress.delfi.ee on küsimustiku täitnud üle 25 000 inimese, kellest enim vaevavad pinged järvalasi ja läänevirulasi.

Nüüdseks ligi kuu aega täitmiseks olnud test annab esmase hinnangu inimese stressitasemele ja oskustele sellega toime tulla. Kõige vähem tunnevad stressi hiidlased.

Üldiselt on eestimaalaste stressitase keskmine. Keskmist stressi tundvatel inimestel on soovitav palju liikuda, jälgida, et toidusedel oleks tervislik ja püüda igapäevaseid stressoreid vähendada.

Kõnealune test sai alguse Ungaris ning sarnane kampaania on edukalt läbi viidud ka Lätis ja Leedus, kus see aitas stressile tavapärasest enam tähelepanu tõmmata ning andis seeläbi panuse elanikkonna üldise stressi vähendamiseks.

Niisiis on testikampaania laiem eesmärk tõsta inimeste teadlikkust, et nad tunneksid stressi paremini ära ja oskaks sellega edukamalt toime tulla. Oluline on, et inimeste elus oleks piisavalt puhkust, liikumist ja mineraale (magneesium jt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles