Eesti parim elamuarhitektuur ilmub Rakvere keskväljakule

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomomi Hayashi ja Liis Voksepp - muusiku maja.
Tomomi Hayashi ja Liis Voksepp - muusiku maja. Foto: www.arhliit.ee

Eesti Arhitektide Liidu näitust “ERAMU 2008-2012 ja VÄIKE 2010-2012”, kus eksponeeritakse Eesti parimat eramuarhitektuuri ja väikeobjekte, saab alates 23. aprillist vaadata Rakvere keskväljakul.

Näitus tutvustab nimetatud ajavahemikes valminud huvitavamaid eramuid ja väikeobjekte, mis on välja valitud arhitektide liidu võistlusele laekunud tööde hulgast. Mõlemal võistlusel anti välja üks peapreemia ja kolm võrdset preemiat. Võistlused korraldas Eesti Arhitektide Liit ja peapreemiaid rahastas Eesti Kultuurkapital.

“Need võistlused näitasid, et olemasolevasse miljöösse ja valmisehitatud keskkonda paigutatud uuselamud saavad kaasa väljakujunenud haljastuse ja tervikliku ümbruse, mis on suur väärtus võrreldes põllupealsete uusarendustega. Järjekordse põllu kasutuselevõtu asemel rekonstrueerigem ja arendagem pigem olemasolevaid struktuure,” nentis žürii esimees Jaak Huimerind.

Võistluse “ERAMU 2008–2012” peapreemia võitis arhitekt Emil Urbeli projekteeritud Kukemõisa eramu Järvamaal. Kolm võrdset preemiat said Tomomi Hayashi ja Liis Voksepa projekteeritud muusiku maja Tallinna kesklinnas, Mikk Mutso ja Kaarel Eelma projekteeritud kunstniku maja ning KAMP arhitektide projekteeritud maja tammede vahel.

Võistluse “VÄIKE 2010–2012” peapreemia võitsid arhitektid Ivar Lubjak ja Maria Pukk Kukemõisa eramu väikevormide eest. Kolm võrdset preemiat said Indrek Peili ja Siiri Vallneri Lift 11 installatsioon „Kai”, Anna-Liisa Undi ja Robert Kähri Emajõe platvormid Tartus ning eramu piirdeaed, mille autorid on Peeter Pere ja Urmas Muru.

Näitus, mille kuraatorid on Merle Karro-Kalberg ja Karin Bachmann, avati septembris 2013 Eesti Arhitektuurimuuseumis ja seda on eksponeeritud mitmel pool Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles