Juhtkiri: Rakvere vajab ülikooli

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere on ülikoolilinnana löögi alla sattunud, sest Tallinna ülikool küsib linnalt raha siinses kolledžis oma tegevuse jätkamiseks. Meie arutleme, miks on hea, kui Rakveres on oma kõrgkool.

Esmalt, kindlasti on Tallinnast ja Tartust väljaspool asuvad kõrgkoolid osa regionaalpoliitikast.

Samuti näitab kõrgkooli olemasolu linna väärikust. Iseasi on see, kas Rakveres ja linna külje all peab neid kokku kaks olema.

Rakvere on Targa Maja linn. Oleks kummaline, kui meil oleks Tark Maja, aga kõrgkooli polekski. Mis sest, et Tark Maja on kõvasti reaalteaduste, kolledž aga humanitaaria poole kaldu. Kuuldavasti pidi kompetentsikeskustele järgmise raha jagamisel olema suureks eeliseks kõrgkooli olemasolu, nii et selle taustal tuleb raha, mis linn ülikoolile kolledži allesjätmise eest maksab, suure tõenäosusega Rakverre tagasi.

Teiseks, kõrgkooli pole vaja mitte ainult Rakverele, vaid kogu Lääne-Virumaale, sest see on üks põhjustest, miks peaks noor pärast keskhariduse omandamist siia jääma. Või siia tulema. Kolledžis pakutav õpe erineb sisult siiski TLÜ peamajas pakutavast, kuid noor, kes vähegi õpitava sisusse süvenenud, suudab valiku langetada kergelt.

See on aga teada, et ülikooliõpingute ajal tekib inimesel side piirkonnaga, kus ta sel perioodil elab. Mõni noor loob endale pere ja pärast kõrgkooli lõpetamist ei tahagi ära kolida.

Kolmandaks toob kool Rakverre noori – seega lisab elevust. Kui on kool, on noored. Kui on ülikool, siis on tegusad noored. Kui on tegusad noored, siis liiguvad uudsed ideed, mida püütakse ka ellu viia.

Rakvere on ju tubli väikelinn, põhjaeestlasele ei tohiks siin koolis käimine probleeme tekitada. Kes vägisi pealinna või ülikoolilinna õppima ei kipu ja just väikelinna romantikat tahab nautida, sellele on siin õige koht.

Ja küll see ülikool asula elama paneb, olgu see asula (või kool ise) kui suur või väike tahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles