Abrams tankid lasid esimest korda keskpolügoonil

Merly Raudla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal viiakse Lääne-Virumaal läbi 2. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni reservõppekogunemine. Foto on illustratiivne.
Sel nädalal viiakse Lääne-Virumaal läbi 2. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni reservõppekogunemine. Foto on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna näitasid lahinglaskmisel kaitseväe keskpolügoonil oma tulejõudu Ameerika Ühendriikide tankid M1A2 Abrams.

"Meil on väga hea meel selle üle, et saame oma eestlastest liitlastega ühiselt harjutada. Samuti oleme rõõmsad, et meil on täna võimalus teile demonstreerida Abrams tanki muljetavaldavat tulejõudu," ütles Ameerika Ühendriikide 3. jalaväediviisi 1. soomusbrigaadi ülem kolonel Rob Ashe. Lahinglaskmisel osalenud kolm tanki lasid kokku kuuskümmend 120-kaliibrilist mürsku poole kilomeetri kaugusel asunud sihtmärkide pihta. Tankimeeskonnad alustasid tulistamist kaitsepositsioonilt, hävitasid nende liikumist takistanud vastast imiteerivad sihtmärgid ning liikusid edasi järgmistele positsioonidele, jätkates tulistamist juba uute sihtmärkide pihta. Lahinglaskmisel osalenud 3. jalaväediviisi 1. brigaadi 7. rügemendi tankid osalevad koos kahe Ühendriikide õhudessantrühmaga ka järgmisel nädalal algaval enam kui 13 000 osalejaga suurõppusel Siil ja teevad koos ajateenijatest pataljoni ja Ühendkuningriigi kaitseväelastega vastutegevust täielikult formeeritud 1. jalaväebrigaadile. Lahinglaskmisi jälgisid kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, riigikogu riigikaitsekomisjoni liikmed ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras. Eestis paiknev Ameerika Ühendriikide kaitseväe kompanii koosneb ühest tankirühmast ja kahest rühmast õhudessantväelastest. Tankirühm kuulub Ameerika Ühendriikide maaväe 3. jalaväediviisi 1. brigaadi 7. rügemendi koosseisu, õhudessantväelased 173. õhudessantbrigaadi. Oma teenistust alustasid nad Eestis märtsi lõpus. 3. jalaväediviisi 7. jalaväerügement on üks vanimaid Ameerika Ühendriikide maaväe jalaväeüksuseid, mis loodi enam kui 200 aastat tagasi ning on osalenud 12 sõjas ja saanud üksusena rohkelt tunnustusi. Rügement on osalenud mõlemas maailmasõjas, Korea ja Vietnami sõdades, aga ka Iraagi ja Afganistani operatsioonidel. 7. jalaväerügement on osa 3. jalaväediviisist, hüüdnimega Rock of the Marne, mille üksus sai I maailmasõjas Marne'i lahingus üles näidatud vapruse eest. Üksuse paiknemine Eestis on osa Ameerika Ühendriikide heidutusmeetmete operatsioonist Atlantic Resolve Kirde- Euroopas, mille eesmärgiks on NATO julgeolekumeetmete tugevdamine. USA hoiab Eestis kompanii suurust roteerivat üksust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles