Hooldekodu saab elektrit päikesest

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldekodu on Tapa vallas esimene ühiskondlik hoone, mis päikesest energiat saab.
Hooldekodu on Tapa vallas esimene ühiskondlik hoone, mis päikesest energiat saab. Foto: Tapa vallavalitsus

Tapa hooldekodu katusele paigaldati päikesepaneelid ning hakati nende abil elektrit tootma. Taastuvenergia lahendus võeti kasutusele põhjusel, et see aitab vähendada hoone ülalpidamiskulusid.

Tapa vallavanem Alari Kirt rääkis, et hooldekodu on vallas esimene ühiskondlik hoone, kus taastuvenergia kasuks otsustati.

Põhjus on selles, et hooldekodus viibivad inimesed ööpäev läbi ning elektrit vajatakse pidevalt.

“Meil tasub päikeseelektritootmine kiiremini ära eelkõige seal, kus toodetud elektrit saab maksimaalselt ise tarbida, lisaks valgustusele ka näiteks sooja vee saamiseks,” selgitas Kirt. Päikeseelektrijaam töötab on-grid-süsteemis, mis tähendab, et see on ühendatud võrguinverteri kaudu üldisesse vooluvõrku.

Kui päikesepaneelide abil toodetakse rohkem energiat, kui selle järele on vajadust, müüakse ülejäänu üldisesse elektrivõrku; kui aga näiteks pimedal ajal tuleb seda puudu, ostetakse juurde.

Alari Kirt märkis, et päikesepaneelide toodangut on võimalik jälgida nii reaalajas kui perioodide kaupa.

Kui selgub, et taastuvenergia kasutuselevõtt end õigustab, on edaspidi kavas päikesepaneele paigaldada ka teistele ühiskondlikele hoonetele, näiteks lasteaedadele.

Omavalitsustest on taastuvenergia kasuks otsustanud veel näiteks Rägavere vald.

Tänavuse aasta algusest valgustavad Viru-Kabalas kahte bussipeatust ainulaadsed päikesepatareidel töötavad lambid.

Rägavere vallavanem Virgo Koppel kõneles, et kuigi jaanuaris jäi päikesevalgust väheseks, lambid ei laadinud end alati täis ja ideaalis peaks lahendust täiustama, näiteks lisama lambipostidele väiksed tuulegeneraatorid, on kogemus üldiselt positiivne.

“Seni olid bussipeatused valgustuseta ning lahendust oli vaja, võrguliitumine oleks aga tulnud väga kallis,” rääkis Koppel.

Ta lisas, et taoliste säästlike valgustite paigaldamise vastu on tuntud huvi juba ka Kantkülas ja Uljaste külas, et pimedal ajal oleks turvalisem liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles