Anna hääl oma lemmikust keskkonnaprojektile

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triigi mõisa lammutamine.
Triigi mõisa lammutamine. Foto: KIK

Keskkonnainvesteeringute keskus valib 75 projekti hulgast rahva lemmiku, konkursile jõudnud projektid valisid välja KIKi maakondlikud esindajad ja projektikoordinaatorid, kes taotlejate ning projektidega kõige tihedamalt kokku puutuvad.

Igast maakonnast on kokursil viis projekti.

Oma lemmiku poolt saab hääle anda siin kuni 8. maini.

Lääne-Virumaalt kandideerivad Rakvere koostootmisjaam, Triigi mõisahoonete lammutamine, Kunda Nordic Tsemendi jahutusvee korduvkasutussüsteem, Uhtna katlamajja loodussõbraliku katla paigaldamine ja Rakvere linna veemajandusprojekt.

Energiaettevõte Adven Eesti ehitas 2014. aastal Rakverre uue koostootmisjaama, mis toodab soojust ja elektrit efektiivselt ja keskkonnasäästlikult kohalikust biokütusest. Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul asendas Rakvere koostootmisjaam fossiilse maagaasi kütuse ning tegemist on olulise keskkonnaprojektiga. "Tänu biokütuse kasutamisele on uus jaam CO2 vaba tootmisega. Elektri ja soojuse koostootmise tehnoloogia lubab aga kasutada kütust väga efektiivselt. Kindlasti on oluline seegi, et uue jaama valmimine tõi Rakvere elanikele ja ettevõtetele kaasa ka hinnavõidu küttearvetes,” sõnas Heinam.

Hinnanguliselt säästavad Rakvere kaugküttega liitunud elanikud ja ettevõtted tänu uue koostootmisjaama valmimisele ca 250 000 eurot aastas. Rakvere koostootmisjaama rajamise projekti raames rekonstrueeris Adven Eesti ka ligi 250 meetri pikkuse Päikese tänava koos kergliiklustee ja tänavavalgustusega.

Heinami sõnul iseloomustavad Rakvere koostootmisjaama pikk tööiga ja seadmete kõrge töökindlus. „Tänu kaasaegsele koostootmise tehnoloogiale on jaama kasutegur kõrge ja hoolduskulud väikesed,“ lisas Heinam.

Investeeringu kogumaksumus on 4 miljonit eurot. KIK toetas Rakvere koostootmisjaama rajamist 1,4 miljoni euroga, mis saadi CO2 kvoodimüügist Austriale. Rakvere koostootmisjaama võimsus koostootmisrežiimis on 5,3 MW soojust ja 1 MW elektrit ning soojusetootmisrežiimis on jaama võimsuseks 6,4 MW.

Triiigi külas jõudsid lõpule vananenud ja ohtliku mõisakompleksi lammutamine. Lisaks varasemale Triigi mõisa peahoonele ja sepikojale lammutati nüüd ka töölistemaja ja laut. Töödega kaotati küla südamest varisemisohtlikud hooned ning taastati ümbruskonnai väljanägemist.

KIK toetas ettevõtmist 15 900 euroga.

Kunda Nordic Tsement AS rajas jahutusvee korduvkasutussüsteemi, mis vähendab Kunda jõest võetava ja sinna suunatava jahutusvee koguseid, parandades nii olulise lõhejõe keskkonnaseisundit.

KIK andis projekti elluviimiseks toetust 169 880 eurot.

Uhtna asulas toodeti soojust ühest tsenraalsest katlamajast, kus oli kasutusel põlevkiviõlil töötav katel. Projektis paigaldati katlamajja uus, puiduhakkel töötav katel. Lahendus aitas vähendada õhusaastet ning kohalike küttekulusid.

KIKi toetuse suuruseks oli 57 000 eurot.

Rakvere linnas ja Roodevälja külas korrastati veemajandus. Tööde käigus rajati juurde 45 km torustikke ning taastati juba olemasolevat taristut, mistõttu kõigile piirkonnas elavatele inimestele loodi võimalus liituda veevõrgu- ja kanalisatsiooniga. Samuti loodi sademevee ärajuhtimise võimalus aladel, kus on esinenud probleeme liigse sademevee kogusega.

KIK toetas veemajandusprojekti kokku 14 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles