Ministri jutt ajas Rakvere linnajuhil harja punaseks

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere eragümnaasium on saanud linnalt tuge kogu aeg ning loodetavasti toetab linn kooli ka siis, kui riik selleks raha ei anna.
Rakvere eragümnaasium on saanud linnalt tuge kogu aeg ning loodetavasti toetab linn kooli ka siis, kui riik selleks raha ei anna. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavolikogu esimees Toomas Varek oli haridusminister Jürgen Ligi väljaütlemisi erakoolide riikliku rahastamise lõpetamise kohta kommenteerides päris kuri.

“See on lapsik käitumine, nii ei tohi ühiskonda ärritada,” lausus Varek ja lisas, et ta ei pea silmas ainuüksi erakoolide rahastamise teemat, vaid ka näiteks seda, kuidas aktsiiside tõstmise ja sotsiaalmaksuga seonduv avalikkuse ette on toodud.

“Koalitsioon ei ole ühtne, kõigepealt tuleks asjad omavahel kokku leppida ja alles siis hakata avaldusi tegema,” pahandas Varek.

Tema sõnul on seni Toompealt tulnud vaid uudiseid, kuid mitte otsuseid.

Erakoolide kohta ütles linnavolikogu esimees, et nii suuremad erakoolid kui ka väikesed nišikoolid on vajalikud ja peaksid saama toimida teiste koolidega võrdsetel alustel. “Vähemalt Rakveres on erakoolid – eragümnaasium ja Vanalinna kool – haridusvõrku tasakaalustamas,” lausus Toomas Varek.

Rakvere eragümnaasiumi direktor Anne Nõgu nentis, et Jürgen Ligi on oma väljaütlemistega taas ühiskonna keema ajanud, kuid mingeid lõplikke järeldusi on veel väga vara teha.

Täna kohtuvad erakoolide, kristlike koolide ja Waldorfi koolide ühenduste esindajad Anne Nõgu kinnitusel ministriga, lisaks on neil kavas kohtuda ka riigikogu kultuurikomisjoniga.

Nõgu sõnul on probleem ennekõike riigivõimu ja Tallinna linna vahelistes keerulistes suhetes.

“On ju Tallinn oma kohtuskäimistega olukorra keerukaks ajanud,” lausus ta.

Rakvere linna on Anne Nõgu ütlusel ikka teistele omavalitsustele eeskujuks toodud, sest Rakvere rahastas erakoole teiste koolidega võrdsetel alustel ka enne 2011. aastat, mil riigikogu otsustas, et erakoole tuleb kohelda omavalitsustele kuuluvate kooldega võrdsetel alustel.

“Meil on olnud väga hea koostöö kõigi maakonna omavalitsustega ja ma loodan, et see jätkub ka tulevikus,” sõnas Anne Nõgu.

Haridusminister Jürgen Ligi rääkis kolmapäeval riigikogu infotunnis, et Eesti erakoolide praegusel kujul rahastamine on niigi helde.

“Nii massiivset erakoolide toetamist riigieelarves on meie teada ainult Tšiilis, kus makstakse lausa kõik kulud, ja Rootsis,” ütles ta.

Süsteemi, kus keskvalitsus maksab kinni kõik kulud, pluss erakoolid saavad võtta õppemaksu, ei saa Ligi sõnul lugeda jätkusuutlikuks. Tema hinnangul on selle tulemuseks hariduse selge kihistumine ja see ei ole kooskõlas ühtluskooli põhimõttega.

Riigikohus märkis oma möödunud aasta 28. oktoobril tehtud otsuses, et kui riik on pannud omavalitsustele erakoolide rahastamise kohustuse, siis peab riik kulud ka hüvitama, ühtlasi tekkis omavalitsustel õigus riigi käest varasemate aastate eest tagantjärele välja nõuda 14 miljonit eurot. Valitsus siiani neid kulusid hüvitanud ei ole.

“Ma ei näe praegu hariduseelarves ka vähimatki šanssi kinni maksta seda 14 miljonit tagantjärele, nagu riigikohtu otsus seda nõuab,” ütles Ligi. Tema arvates peaks riik üldse tühistama omavalitsuste kohustuse maksta erakoolide majanduskulude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles