Juhtkiri: piisk pilgeni karikasse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuskoalitsiooni kohta kirjutatakse juba, et nende mesinädalad on ebaõnnestunud. Maksupoliitikast rääkides pole see kõhkluskoalitsioon sugugi ühel meelel, mistõttu ilmus äsja ajalehes justkui katkikäristatud pilt, millel kolme partei esimehed.

On kaugele näha, et selliselt kokku klopsitud valitsusel on raske üksmeelt leida ning ka valitsuse kokku pannud reformierakonna enda sees käärib.

Võib vaid kihlvedusid sõlmida, millal see koalitsioon laguneb.

Või nagu armastatakse öelda – millal karikas üle ääre hakkab ajama.

Järjekordse sortsu juba niigi pilgeni täis karikasse valas üleeile haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, kelle lapsesuu teatas, et riik ei peaks erakoolide rahastamisega tegelema. Õigemini küll nn karbikulusid ehk koolihoonete ülalpidamist kinni maksma.

“Riigi toetus moodustab enamiku õpikuludest, mis koolis tekivad kõigis omandivormides, nii munitsipaal-, riigi- kui erakoolides. Peale selle on teatud osa majanduskulusid, mis on vähemus kuludest, mida traditsiooniliselt maksab koolipidaja, milleks tal on õigus koguda õppemaksu,” väitis minister.

Tegelikult võib selle jutu taga näha ministrihärra soovi üle minna tasulisele haridusele, sest saab ju välja lugeda, et ka munitsipaal- ja riigikoolides tuleks hakata õppemaksu koguma, et koolihooneid ülal pidada.

Suur kombinaatkool võib küll olla kuluefektiivne, ent mitte anda efekti laste kasvatamisel ja harimisel, seda eriti just esimestes kooliastmetes.

Rakveres on päris palju inimesi, kes on kokku puutunud nii suurte munitsipaalkoolide kui väiksemate erakoolidega ning oskavad hinnata viimaste vajalikkust.

Täpselt sellena, nagu sedastas Rakvere linnavolikogu esimees Toomas Varek – haridusvõrgu tasakaalustajana.

Erakoolide kaotamine oleks nagu ühe toolijala lühemaks saagimine.

Istuda sellisel toolil küll saaks, aga oleks neetult ebamugav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles