Nädala kaja: kiri pojale

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Viita-Neuhaus.
Anu Viita-Neuhaus. Foto: Marianne Loorents

Kallis laps! Olen juba seitse kevadet EMA, lapsevanem. Vanem, kuid mitte targem. Üsna ruttu õpetasid mulle rohkem kui eelnevad aastad. Pühendumist, rahu, rõõmu, lähedust, päeva püüdmist. Õnnelikkust. Kooskasvamist. Sellel kevadel, kuu enne emadepäeva, tulin lasteaeda. Vestlesime Sinu kaaslastega elust ja olemisest. Need olid erakordselt ausad peegeldused. Usute, et kui lasteaed läbi ja suvigi otsas, olete naksti suured.

Mulle meeldivad sellised võimed, kindlameelsus. Selles on väge. Olen alati uskunud, poeg, et elurõõm, jõud elada ja uudishimu on tähtsad. Olla rändur, teel, olla huvitatud – soovin, et julged ja tahad niimoodi elada ja kogeda.

Kallis, nüüd, kui oled “suur”, seitsmene, üllatad mind, täiskasvanut. Sinu filosoofia on erk ja eluline. Tänan, et oled selline! Aga siiski tahaksin rääkida mõnest asjast. Ma ei taha targutada, õpetada, noomida. Lihtsalt mõtleme koos. Tundub, et praegu on õige aeg. On veel aega!

Lugesin Sinu sünnipäeva paiku, et Eesti lapsed hakkavad suitsetama 11aastaselt. Tegin kiire arvutuse. Meil on jäänud neli aastat. Hirmuäratavalt vähe. Mida me teeme? Suitsetamine rikub tervist, seda tead isegi. Lähedaste eeskuju pole, aga kahtlus närib hinge. Millele veel rõhuda? Suitsu hinnale? Haisule? Vist ei mõju.

Üleeuroopaline ESPADi uuring väidab, et tõenäoliselt on mu poeg enda eakaaslasest sõbra

12. sünnipäevalt tulles purjus. Ja siis hakkavad nad jooma, teismelistena vähemalt korra nädalas. Kas propageerida karskust või anda pisut järele? Teadlikuks ja alkoholi väheseks tarbijaks õpetada on ehk lihtsam?

Laps vaatab perefilmi ja naudib huviga alkoholireklaami, milles päike, sõbrad, napsine naer. Stopp! Telekas kinni! Vaba ühiskond, purjujäämist soosiv alkoholikultuur, mõtlen veel, ja ei jaksa ...Aga süda jääb valutama. Esialgu tundub statistika, et joome 10,2 liitrit absoluutalkoholi elaniku kohta aastas, meie peret mitte puudutavat. Veel!? Või siiski teeb seda? Sest kanget alkoholi müüvate kaupluste arv 100 000 elaniku kohta on 197.

Kuivad arvud küll, aga nende taga on inimesed. Need, keda tunneme, kelle vanemad on kunagi öelnud, et ei usu, et nende lapsega nii juhtub. Aga prooviks ja püüaks teisiti. Sellel emadepäeval, luban, on mul aega, tahtmist ja jõudu. Toetada. Kuulata. Olla olemas. Armastan sind!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles