Kiri Siililt 5: Ameerika tankid

Ago Gaškov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõrbeliiva karva Ameerika tankid ongi tõenäoliselt Eesti liitlaste nägu, mille meie NATO kaasvõitlejad said juba enne suurõppust Siil. Need on Abrams M1A2. Suured sõjamasinad, USA armee tanki põhitüüp. Eestis liigub nende kolmas versioon. Tegelikult ongi see kõige uuem Ameerika tank, sest neljas versioon M1A3 on veel arendamisjärgus. Sõjamasin liigub maastikul kiirusega 48 ja maanteel 67 kilomeetrit tunnis. Tehniliste andmete ja relvastusega saab tutvuda kasvõi Wikipedias.

Vaatasin sõjamasinaid, kui nad pühapäeva pärastlõunal lahingusse sööstsid. Tõepoolest, sööstsid. Honeywell AGT1500 turbiinmootor vingumas, roomikud lõgisemas ja Virumaa tolm taga. Tolm maskeerib kõrbevärvi tankid suurepäraselt. Väljend “tanki panema” omandab neid masinaid nähes hoopis teise tähenduse kui see, millises seda kasutada tahetakse. Kui oled ise läinud või kasvõi pandud korralikku Abramsi või Leopardi tanki, millel on korras mootor, head relvad ning kütuse- ja laskemoonavaru, võib tankist imesid korda saata. Kui aga valida esimese ilmasõja aegne Väike Willie ja suunduda sellega Kurski kaare lahingusse, siis on muidugi katastroof. Nagu vibuga soomusmasina vastu minek.

Siilil mängivad ameeriklased koos Kuperjanovi pataljoni võitlejatega vastaseid. 1. jalaväebrigaad peab nad hävitama. Pühapäeval, kui lahingud algasid, oli tankitõrjujate ja tankide üks esimesi lahinguid Mäetagusel ja ... Tundub, et vastase tankidest saadi jagu. Iga sõjamasina vastu on võimalik võidelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles