Juhtkiri: Tolmutame august auku

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnaisadel on ideed. Saagu meist Eesti nelja parima hulka kuuluv linn! Võtame eeskuju Londonist! Eesmärgid peavadki olemad uhked ja laiahaardelised. Aga Rakvere pole London ja meie teed kaarduvad Toweri silla kujuliseks.

Künkad, künkad – auk! Just see lastelaul tuleb meelde, kui sõidan mööda Rakvere linna. Kui teha seda autoga, siis pole veel vigagi. Juhul kui seda ei tehtud volbriöö paiku, kui linna tänavakate oli freesitud. Ja sinnapaika jäetud.

Aga juba ootab linlasi uus katsumus. Suve jooksul kaevatakse tänavad taas üles, et teha torutöid.

Teed on linna probleem number üks. Nagu igal pool Eestis. Riik on suunanud selle katsumuse ja finantsilise lappimise omavalitsustele.

Nii ongi valikud, prioriteedid. Kesklinn, Tark Maja ja “tark linn”. Ilu ja korrashoid peavad olema just nendes paikades. Linn usub, et keskpaigas, kus turistid. Ja nii võibki tänava kõnniteeehitus toimuda... siis, kui põhikoolilapsed on juba kooli lõpetanud. Või Lilleoru ristmikul taas õnnetused juhtunud.

Sõidame teisele poole. Mõistame, et ei jõuta kõikjale ja kohe, aga linna sissesõit Narva poolt on väga trööstitu. Seda enam, et Sõmeru ja Rakvere vaheline ala on saanud kenaks, on uus tee ja valgustus, aga pärast Vaala keskuse ringteed võib linna esmakülastaja ilmselt pead vangutada. Kus tee, kus kraav? Ringristmik tuleb ka üllatusena, sest märgistus on nigel. Seda muidugi pimedal ajal. Eriti kahju on neist jalakäijatest, kes eluga riskides otsustanud ette võtta jalutuskäigu Vaala keskusesse, sest turvalist sinnapääsemise võimalust ei ole.

Tuhk ja tolm! Vaat sellega on ka linnaisadel plaan. Majaomanikud, tolm peab kruntidelt kaduma. Kuidas? Pühkides tolmutame selle laiali, veega kastes raiskame ressurssi. Paljudele käib see ka füüsiliselt üle jõu. Lõppude lõpuks maksab linnaelanik makse ja oleks küllalt elementaarne, et ühel endast ja oma rahvast lugu pidaval linnal oleks süsteemid (töölised ja masinapark), mis oleksid võimelised sodi kokku korjama ja läbi aasta heakorda hoidma.

Ja taas peame nentima, et elu ei keerle ainult ümber Targa Maja. Inimesed ei ela seal, vaid kõrvaltänavatel, kus pole tänavavalgustust, teekatet ega kõnniteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles