Lääne-Virumaal on kolmkümmend viis suitsupriid klassi

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kolmeteistkümnedat korda toimunud kooliõpilaste ennetusprogrammi lõpetas sel aastal suitsupriina Lääne-Virumaa 35 klassi ehk 85 protsenti kõigist alustanud klassidest. Võistluse olid sunnitud katkestama kuus klassi, kuna kõik õpilased ei suutnud tubakatoodetest loobuda.

Lääne-Virumaa Suitsuprii klassi võistluse edukad lõpetajad olid Kadrina Keskkooli 4c, 6a, 6b, 6c, 7c ja 8c klass, Kunda Ühisgümnaasiumi 5a, 6b, 7a ja 10 klass, Lasila Põhikooli 4 ja 7 klass, Põlula kooli 4, 5 ja 6 klass, Simuna Kooli 8 klass, Tamsalu Gümnaasiumi 7a klass, Tapa Vene Gümnaasiumi 5a, 7a ja 8a klass, Vasta Kooli 6 klass, Vinni-Pajusti Gümnaasiumi 4, 5a, 5b, 6a, 6b, 7a, 8a, 9a ja 10 klass, Võsu Kooli 4, 5-6, 7, 8 ja 9 klass.   

Vinni-Pajusti Gümnaasiumi huvijuht Terje Andresson kommenteeris, et ennetusprogrammiga liitumine on õpilastele motiveeriv ja õpilased on patustamise korral ausad. „Meil näiteks langes üks klass tänavu ära seepärast, et nad olid ise ausad. Üks poiss oli suitsetanud ja ütlesid, et meie enam ei jätka.“ Motivaatorina tõi Andresson esile rahalisi preemiaid. „Meie kooli on tulnud praktiliselt igal aastal auhind ja ekskursioonidel kulub see näiteks bussi rendile.“

Ennetusprogrammi edukalt läbinud klasside vahel loosis tervise arengu instituut välja 18 rahalist preemiat väärtuses 270 eurot, mida iga klass saab kasutada ühise matka, ekskursiooni, muuseumikülastuse või muu toreda ettevõtmise läbiviimiseks. Preemia sai ka Kadrina keskkooli 7.c klass.

Vastavalt juhendile pidid osa võtvad klassid koos klassijuhatajaga kirjutama alla lepingu, milles nad kinnitasid, et vähemalt võistluse perioodi jooksul ei pruugi nad tubakatooteid. Lisaks suitsetamisele ei tohtinud tarvitada ka muid suitsuvabu tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti.

Eelmise aasta oktoobris liitus ennetusprogrammiga Lääne-Virumaal 41 klassi 12 koolist, kokku 550 õpilast. Osaleda võisid õpilased 4.-12. klassini koos klassijuhatajaga.

Soomest 1989. aastal alguse saanud Suitsuprii Klass on Euroopas üks levinumaid noortele suunatud suitsetamisvastaseid ennetusprogramme. Tubakatoodetest eemalehoidmiseks ei kasutata siin hirmu tekitamise meetodit, vaid hoopis soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist. Kuna teismeeas on klassikaaslaste ja sõprade mõju kõige suurem, siis peaksid mittesuitsetavad klassikaaslased mõjutama teisi suitsetamist mitte alustama või maha jätma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles