Ammu surnud noorpaar peatas kinomaja ehituse

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid uurivad, kas lisaks leitud luukeredele maapõuest veel midagi põnevat paljastub.
Arheoloogid uurivad, kas lisaks leitud luukeredele maapõuest veel midagi põnevat paljastub. Foto: Meelis Meilbaum

Kinomaja ehitustandril Rakvere teatrimäel valitseb vaikus. Ekskavaator seisab nukralt künka otsas ja iidsete müürijuppide vahel lõõtsub tuul.

Vaid mõni nädal tagasi kirjutas Virumaa Teataja ehitusfirma E&G majandusraskustest, mis musta stsenaariumi korral oleksid seisanud Rakvere kinomaja ehituse. Ja ehitus seisabki.

Tõsi küll, õnneks mitte ehitusettevõtte pankroti tõttu, vaid hoopis seepärast, et maa seest hakkas ootamatuid leide välja tulema.

Sihtasutuse Rakvere Teatrimaja juht Velvo Väli rääkis, et kõigepealt leiti kaevetööde käigus seni teadmata müürijupid, millest informeeriti muinsuskaitseametit.

Müüride kõrvalt kaevates avastati aga kaks skeletti ning kohale kutsuti arheoloogid.

Arheoloogilisi kaevamisi juhatav Jekaterina Lissitsina rääkis, et uus müür on tõenäoliselt kunagine kloostriaia müür. Leitud skeletid kuuluvad aga kahele noorukile, kellest üks oli ilmselt noormees ja teine neiu. “Päris kindel küll olla ei saa, aga tundub, et üks oli tütarlaps,” lausus Lissitsina.

Skeletid olid umbes 30 sentimeetri paksuse kultuurkihi all ja nende kohalt leiti 1658. aastast pärit münt.

“Eeldatavasti on ka skeletid pärit XVII, äärmisel juhul aga XVI sajandist,” sõnas arheoloog. Miks noored kloostri müüri äärde maetud olid, ei osanud arheoloog öelda.

Kuigi 2006. aastal kaevati kinomaja asukohaks oleva mõisa vankrikuuri varemete ala põhjalikult läbi, jäid skeletid toona leidmata, sest need asusid arheoloogide tollasest uurimiskohast eemal.

Velvo Väli ütles, et sihtasutus on ehitajaga kokku leppinud, et kui arheoloogid töö lõpetavad ja muinsuskaitse annab loa ehitust jätkata, istutakse E&G rahvaga maha. “Siis selgub, kas ja kui palju on vaja ehituse valmimise tähtaega nihutada,” rääkis teatrijuht.

Jekaterina Lissitsina sõnul jätkub arheoloogidel tööd ilmselt järgmise nädala lõpuni, sest paljastunud kultuurkiht on vaja läbi uurida. “Väga ei tahaks küll enam midagi leida, aga kui midagi tõepoolest veel maa seest välja peaks tulema, võib meil kauemgi minna,” lisas ta.

Lisaks kinomaja ehitusplatsile askeldavad arheoloogid ka vallimäel, kus linnusesse torusid veetakse.

Lissitsina sõnul tuleb muinsuskaitsealal kaevetöid tehes arheoloogidel objektil pilk peal hoida.

Seni küll midagi leitud pole, aga kunagi ei või ju teada. “Praegu tahame aru saada, kas pinnasekihid on ajaloolise tekkega või hoopis varasemate arheoloogiliste kaevamiste käigus kujunenud,” rääkis mitme meetri sügavuses kraavis eri tooni mullakihte uurinud arheoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles