Viimane kiri Siililt: reservväelase lühiportree

Ago Gaškov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ago Gaškov
Ago Gaškov Foto: Internet

Eesti riigikaitse põhineb reservväelastel. Nüüd juba lõppenud Siil oli Eesti kaitseväe suurim reservväelaste õppekogunemine. Enam kui 13 000 õppusel osalenust olid seitse tuhat reservväelased, see tähendab enam kui pooled.

Missugune on Eesti reservväelane aastal 2015? Lühiiseloomustus on järgmine. Jutt sellest, et Eesti kaitsevõime püsib reservväelastel, vastab tõele. Tegemist on inimestega, kellele on oma riigi kaitsmine väga tähtis ja kes on nõus sellele aega pühendama. Tegemist on haritud inimestega, mida näitab kasvõi see, et näiteks õhtusööki oodates või mõnel muul vabal hetkel võib jutt minna jaapani kultuurile, juhtimisteooriale või muule täiesti ebamilitaarsele teemale.

Juba vanas Hiinas nõuti väejuhtidelt palju rohkem kui sõjalisi teadmisi. Sõda on alati ajutine nähtus, permanentset sõda pidavad riigid on varem või hiljem ajalukku vajunud. Rahu ajal peab valmistuma kaitseks, aga selle käigus tuleb suhelda tsiviilelanikega, ja kes see ikka viitsib pikalt kuulata tegelast, kes peale taktika, relvade ja võitluskunstide millestki muust rääkida ei oska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles