Killustikuhunnikud seadsid ohtu kooliliini

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu koolibuss eile hommikul Assamallas poe kõrval platsil enam peatuda ei saanud.
Tamsalu koolibuss eile hommikul Assamallas poe kõrval platsil enam peatuda ei saanud. Foto: Andres Pulver

Eile ei saanud Tamsalu gümnaasiumi kooliliini buss Assamallas poe kõrvalt platsilt lapsi ohutult peale võtta, sest sinna olid kuhjatud killustikuhunnikud.

Üleeelmisel reedel juhtus Assamalla bussipeatuses traagiline liiklusõnnetus, kus Rakverest politseimuuseumist tulnud laste ekskursioonibuss peatus bussipeatuses ja bussi eest sõiduteele jooksnud 10aastane Alik sai sõiduautolt Ford surmava löögi. Siis ütles Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg, et koolibuss peaks peatumiseks kasutama poe kõrval olevat platsi. Samas avaldas vallajuht kahtlust, kas see ikka toimib.

Uudeberg ütles eile, et märkas eelmisel reedel Rakverre sõites Assamallas poe kõrval platsil killustikuhunnikuid. Eelnevalt oli ta saanud selle kohta ka vihjeid. Uudebergi sõnul võttis ta ühendust aktsiaseltsiga Eesti Teed, kust lubati killustik koomale tõmmata, et koolibuss saaks seal peatuda.

Pool Assamallas poe kõrval olevast platsist on erakätes, teine pool kuulub omavalitsusele. Omavalitsus pani paar aastat tagasi platsile valgustuse, et lapsed saaksid pimedal ajal ohutult bussi peale minna.

Tamsalu gümnaasiumi kooliliini teenindab osaühing M.K. Reis-X. Äriühingu juhatuse liige Margus Korka rääkis kooliliini bussijuhtide ütlustele tuginedes, et eile ei saanud koolibuss platsil peatuda, vaid pidi kasutama bussipeatust.

Korka sõnul peatus kooliliini buss enne traagilist õnnetust Assamalla bussipeatuses. Pärast seda on koolibuss peatunud kõnealusel platsil. Seal on küll keeruline manööverdada, kuid Korka sõnul saadakse hakkama. Eile aga oli plats killustikku täis veetud, oli vaid jäetud väike vahe, kust pääseb sõiduautodega majade vahele. Buss seal enam liikuda ei saa.

ASi Eesti Teed hooldusdirektor ja juhatuse liige Tarmo Lood lubas eile, et pindamiseks mõeldud killustik Assamallas poe kõrval platsil tõmmatakse päeva jooksul koomale. Kuna seal kandis lõpeb pindamine ära, on plats Loodi sõnul killustikust puhas tuleva nädala lõpuks.

Lood ei välistanud, et tulevikus seda platsi nn vahelaona ei kasutata, kui maa omanikuga kokkuleppele jõutakse. Sel aastal platsi ilmselt enam vaja ei lähe.

Loodi sõnul oli nüüd killustiku ladustamiseks vallavõimude luba olemas.

Pärast traagiliselt lõppenud liiklusõnnetust Assamallas selgus, et Tamsalu vallavõimud olid taotlenud maanteeametilt sealse bussipeatuse juures lubatud sõidukiiruse piiramist 50 kilomeetrile tunnis. Maanteeamet pidas seda põhjendamatuks ja piiras kiirust 70 kilomeetrile tunnis.

Maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Triin Adamson ütles, et Assamallas juhtunu on arutlusel ameti Virumaa liiklusõnnetuste uurimise komisjonis.

Uurimise üks eesmärke on välja selgitada, kas liiklusõnnetuse põhjuseks oli liiga kõrge lubatud piirkiirus või oli jäetud midagi tegemata.

Adamson viitas muutunud liiklusseadusele, mille järgi peab lapsi vedav bussijuht või laste saatja veenduma, et laps saaks sõidukist turvaliselt väljuda ja vajaduse korral ka üle sõidutee.

Lapsi saatnud õpetaja olevat Alikule öelnud, et ta enne sõidutee ületamist ootaks ära bussi lahkumise.

Samuti peavad lapsi vedaval bussil põlema peatudes ohutuled. Need aga Adamsoni andmetel Assamalla juhtumi puhul ei põlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles