Kukrusel tulevad ajaloolise põlevkivikaevanduse korrastustalgud

Merly Raudla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukruse tuhamägi. Foto on illustratiivne.
Kukruse tuhamägi. Foto on illustratiivne. Foto: Egert Kamenik

TTÜ Virumaa Kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskus koostöös TTÜ Mäeinstuudi ja Kukruse Polaarmõisaga korraldavad 21. mail kell 15 talgud Kukrusel, tähistamaks Eesti esimese teadaoleva sihipärase põlevkivi kaevandamise kohta.

Talgute eesmärgiks on ala korrastamine prügist ja infotahvli paigaldamine.  Lisaks puhastatakse vana kaevanduse nõlv, et paljanduvad geoloogilised kihid külastajatele nähtavaks muuta. Idee sai alguse õppekäikudest Ida-Virumaale ning vajadusest näidata külalistele põlevkivi geoloogilisi kihte. Kukruse on selleks just sobiv koht. Eesti põlevkivi kaevandamise ajaloost on teada, et Robert von Tolli oli see, kes alustas 19. sajandi keskel, kasu saamise eesmärgil, käsitsi meetodil, põlevkivi kaevandamist Kukruse majoraatmõisa aladel.

Talgutele on kaasatud ka TTÜ Mäeinsituudi tudengid. Kuna töökäsi on väga palju, siis ei korrastata ainult kaevandusala, vaid ka Kukruse Polaarmõisa ümbrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles