Siret Kotka: Eesti rahvas saab endale päris oma presidendi vaid otsevalimistel

Siret Kotka
, riigikogu liige, keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka-Repinski.
Siret Kotka-Repinski. Foto: Erakogu

Pidevalt kuuleme jutte sellest, kuidas võim ja rahvas on üksteisest võõrdunud. Rahvalt tahetakse hääled valimispäeval hõlpsalt kätte saada ja seejärel unustatakse ta sootuks. Kuidas teha nii, et riigis oleks keegi, kes saaks võimulolijaile ka valimistevahelisel ajal meelde tuletada, et on olemas rahvas, kelle heaks nad töötama peavad? Keskerakond on käinud välja idee presidendi otsevalimistest, mis tähendab, et Eesti kodanikud valivad ise endale presidendi, mitte ei tee seda Rõivase valitsus nende eest.

Kui räägitakse, et meie presidendil on põhimõtteliselt olematu võim, siis sellest hoolimata on just tema see, kes saab riigikogule seaduseid tagasi saata, kui need on tema arvates ebasobivad. Tegelikust võimust märksa olulisem on Eesti riigipea autoriteet. Kui praegu tegutseb president oma suva või valitsuse tahte kohaselt, siis rahva valitud president lähtuks teda valinud ja tagasi valida võiva eesti rahva soovidest.

Kehtiv valimiskord näeb ette, et presidendi valib riigikogu enamus, mis koosnebki ju valitsuserakondade esindajatest. Üksnes nende tahtest sõltub, kes saab uueks riigipeaks, mistõttu on valitud president valitsuskoalitsiooni ees tänuvõlglane ja sisuliselt nende hüpiknukk, kui tal peaks olema soov saada teiseks ametiajaks tagasi valitud. Keskerakond leiab, et see on vale ega teeni eesti rahva huve. Eesti kodanikud väärivad presidenti, kelle nad on otse ise valinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles