Ideeturul vaadatakse maaelu kümne aasta pärast

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo juhataja Kadi Herkül.
Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo juhataja Kadi Herkül. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Homme on Türi kultuurikeskuses ideeturg, kus küsitakse, milline võiks olla elu maal ehk väljaspool Tallinna ja Tartut aastal 2025.

Ideeturule on Virumaa Teataja ettevõtlikule maainimesele mõeldud väljaanne Maa Elu ja Euroopa Parlamendi infobüroo kutsunud lisaks praegustele tegijatele noori ehk neid, kes hakkavad elu kujundama kümne aasta pärast.

Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo juhataja Kadi Herkül märkis, et teemat tasub käsitleda praegu, sest muidu seisame kümne aasta pärast fakti ees, et kogu Eesti elu on koondunud paari suurde linna ja maal käiakse nagu ekskursioonil vaatamas tühje maju, milles vanasti elati, või mõnes luksuslikus mõisaspaas lõõgastumas.

Maaelu üle arutletakse kolmel debatil, millest üks käsitleb majandust ja teine elukeskkonda maal. Kolmanda debati peavad noored, kes avaldavad oma mõtteid eelkõneldu kohta ja räägivad, kui palju neid üldse huvitab elu maal.

Herkül lisas, et kohal on gümnasiste ja üliõpilasi Viljandi-, Valga-, Järva- ja Virumaalt ning neid peaks kogunema umbes 80 ehk tublisti üle poole konverentsil osalejaist. Herküli sõnul pandi rõhk noortele sellepärast, et just nemad peaksid kümne aasta pärast maaelu vedama. “Kui elu maal aastal 2025 on neile atraktiivne, pole karta ka Eesti pöördumatut linnastumist.”

Koos noortega mõtlevad tulevikule Kaja Kallas, Kristel Vilbaste, Igor Taro, Martin Repinski, Peeter Marvet, Tiit Niilo ja Annela Laaneots. Ideeturul võtavad sõna maakonnalehtede Virumaa Teataja, Sakala, Järva Teataja, Pärnu Postimees, Valgamaalane ja Põhjarannik ajakirjanikud.

“Minul on tunne, et maakonnalehed on ainsad, kes maaelu kestmise pärast järjepidevalt muret tunnevad. Poliitikud vahetuvad sageli nii kiiresti, et jäävad vaid sõnad ja lubadused,” märkis aktsiaseltsi Ühinenud Ajalehed nõukogu liige Margus Mets. Ta peab noorte osalemist ideeturul tähtsaks, sest nende tulevikust seal ju kõneldaksegi. “Küsime neilt otse, kas elu väljaspool Tallinna on võimalik.”

Metsa sõnul tuleb seda küsida just praegu, sest järjest jõulisemalt kuvatakse poliitilistes debattides tulevikupilti, kus noored lahkuvad Eestist ja isegi Tallinn pole enam ahvatlev. “Viime kokku noored ja nende võimalikud tööandjad. Tahame, et mõlemad kuuleksid, mida teine pool arvab,” ütles ta.

Kadi Herkül lisas, et just seepärast, et kohal on eri pooled, polegi Türi ideeturg pelgalt noortefoorum.

Sellel osaleb poliitikuid Euroopa Parlamendist, riigikogust ja omavalitsustest, on arvamusliidreid ja ja ajakirjanikke.

“Eesmärk on, et parimad Türi mõtted jõuaksid nii Brüsselisse kui Toompeale ja neist sünniksid konkreetsed teod,” lausus Herkül.

Otseülekannet ideeturult saab jälgida reedel kella 11–15.30 Virumaa Teataja digilehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles