Ilmataat otsustab torupaneku

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal löödi kopp maasse Viru tänaval.
Sel nädalal löödi kopp maasse Viru tänaval. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Esmaspäeval algasid suure Rakvere veemajandusprojekti tööd ehitusmaterjalide veoga Viru tänaval, teisipäeval löödi juba kopp maasse.


ASi Rakvere Vesi juhataja Urmas Krikk arvas, et töödega alustati pisut ehk kiirustades. “Ehitaja tahtis hiljem alustada, aga kõr­gemalt poolt lubati välja, et septembris läheb asi käima,” lisas ta.

Kokku paigaldatakse suurprojekti raames Rakvere linna 31,34 km vee-, 28,53 km kanalisatsiooni- ja 9,48 km sademeveetorustikku. Kui vee- ja kanalisatsioonitorus­tiku paigaldamiseks saadi toetust Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist, siis sademeveetorustiku paigaldamine abikõlbulik pole, kuid mõistlik on sama kaevamise käigus ka need torud paika panna.

Sademeveetorud pannakse peamiselt kesk­linna piirkonda ja Rägavere teele.

Hind ei tõuse

Kui peatorustik saab valmis, annab Rak­ve­re Vesi inimestele teada, et liitumisvõima­lus on olemas. “Liitumine on jätkuvalt tasu­ta ja inimese kulud piirduvad töödega, mis tu­leb teha kinnistul,” selgitas Urmas Krikk.

Ühisveevärgiga liituda soovijaile tuuakse kinnistu piirile veetoru ja kanalisatsiooni­to­ru, kohtades, mis jäävad sademeveetorus­ti­ku rajamise piirkonda, ka sademeveetoru, mis an­nab võimaluse sademeveed kinnistult eraldi ära juhtida.

“Praegu sademevett veel ei maksustata, aga sel­ge on see, et kui sademevee ärajuhtimiseks kulutusi teeme, peab ka selle eest maksma hakkama,” rää­kis Krikk, kelle sõnul on aga kindel, et sademevee ärajuhtimise eest tuleb hakata maksma kordades vähem kui kanalisatsioonivee eest.

“Vaks vahet kindlasti, kas juhtida sademevesi eraldi või ühiskanalisatsiooni,” lisas ta.

Mingit hinnatõusu uute torude panek praegu kaasa ei too. “Senised hinnad kehti­vad vähemalt 2012. aastani,” lubas Krikk, kelle sõnul vaadatakse siis, kui palju on suur­projekt toonud uusi liitujaid ja milliseks kujunevad veeettevõtte tulud-kulud ja projektide maksumus.

Ehituslikult on ala, kuhu torustikud pai­gal­datakse, jagatud kaheteistkümneks piirkonnaks. Tänavu sügisel alustatakse töid nel­jas piirkonnas, kus tehtavad tööd moodustavad Urmas Kriki sõnul 20-25% tööde kogumahust.

“Aga loomulikult sõltub kõik sellest, kui palju ilm teha laseb, sest kui väga ruttu külmaks läheb, tuleb tööd seisma jätta,” rääkis veeettevõtte juht. Krikk lisas, et õhutemperatuuri langedes alla kümne külmakraadi ei ole mõistlik enam torusid maasse panna.

Krikk rõhutas, et tööde graafik on esialgne ega pruugi sajaprotsendiliselt paika pidada. “Võib-olla saab mõni asi varem val­mis, aga võib-olla hakkab mõni asi venima, maapind pakub altpoolt ikka üllatusi,” sõnas ta ja lisas, et Rakvere Vee kodule­hel hakatakse operatiivselt edastama infot kõigi muutuste kohta tööde ajagraafikus.

“Inimeste huvi on väga suur, meile helistatakse päris palju ja pärast eelmise näda­la ajaleheartiklit oli telefon päris punane,” lausus Krikk.

Ilmataat mängib oma rolli ka selles, mil­lal kevadel töödega taas peale hakatakse. “Kui on pehme talv, võib kas või kogu aeg torusid panna, ehkki päris talvel ei ole see kõige parem,” rääkis Urmas Krikk ja tõi aja­kirjanduseski palju kõneainet pakkunud näite Elvast, kus talvel torusid pandi ja tänavad seetõttu hiljem kohati läbimatud olid.

Liiklus kooskõlastatakse

“Muidugi on töövõtjal ja töövõtjal ka vahe. Kes tahab, see suudab ka talvistes tingimustes väga korralikult teha,” tea­dis Krikk. “Meie tahaks töö väga korrektselt teha ja ini­mestele võimalikult vähem jamasid põhjustada,” lisas ta.

Eelnev tähendab sedagi, et tänavaid väga pikalt kor­raga lahti ei kaevata, ja kui torud sees, aetakse kraav kohe kinni. “Ma usun, et enamasti peaksid inimesed ik­ka ööseks autoga koduhoovi pääsema, ja kiir­abile ning päästeteenistusele peame ligi­pääsu tagama, probleeme võib tekkida ehk mõnes tupiktänavas,” kõneles Krikk ja lisas, et kindlasti edastatakse kaevetööde edenemise kohta kiirabile ja päästeteenistu­sele pidevat infot, et autojuhid teaksid, kust­kaudu sõita ei saa, ja liigselt aega ei kulutaks.

Asfalti sel sügisel tänavatele kindlasti pa­nema ei hakata. Kraavid täidetakse korralikult, aga asfaltkate taastatakse järgmisel suvel. Tööde valmimise lõpptähtaeg on 2012. aasta kevadel.

Sügisel alustatakse just selliste tänavate­ga nagu graafikus kirjas seetõttu, et nende tänavate jaoks olid tööprojektid juba val­mis, ülejäänud tänavate kohta käib praegu projektide tegemine.

Suuremas osas on tegemist uute torusti­ke ehitamisega, kuid ligi veerand tööde kogumahust on ka vanade torude väljavaheta­mine.

“Laial tänaval, Koidula tänaval, Laada tänaval üks lõik, Rohuaia tänaval, Aia tänava piirkonnas,” loetles Urmas Krikk kohti, kus torustikud rekonstrueeritakse.

Tööde tegemisel jälgitakse Kriki sõnul, et kõiki magistraale korraga kinni ei pandaks. Ta tõi näite, et torusid ei saa samal ajal panna Tartu ja Kunderi tänaval. “Linna liikluskomisjon jälgib kõiki ajagraafikuid, et mingeid näpukaid sisse ei tuleks,” ütles Krikk.

Urmas Krikk arvas, et kuna enamik töid tehakse äärelinnas, ei tohiks suured kae­vatööd liiklust väga palju häirida. Kindlasti vajab järgmise aasta tööde ajagraafik täpsustamist ka selles osas, et suurte kultuuriürituste ajal, mil linnas tavapärasest oluliselt rohkem rahvast, võimalikult sujuv liiklus tagada.

“Meie eesmärk on inimesi võimalikult vähem häirida ja et kõik sujuks valutult,” sõnas Krikk.

Sügisesed tööd

Viru tänav 27. september – 26. november
Rukki tänav 27. september – 15. oktoober
Kevade tänav 4. oktoober – 29. oktoober
Vee tänav 11. oktoober – 19. november
Oja tänav 11. oktoober – 5. november
Niine tänav 11. oktoober – 8. november
Ilu puiestee 18. oktoober – 3. detsember
Narva tänav 18. oktoober – 10. detsember
Nisu tänav 18. oktoober – 15. november
Vallikraavi tänav 1. november – 5. november
Kaja tänav 8. november – 23. november
Veere tänav 8. november – 19. november
Muru tänav 9. november – 18. november
Allika tänav 16. november – 29. november
Kütuse tänav 19. november – 6. detsember
Kraavi tänav 22. november – 10. detsember
Kreutzwaldi tänav 29. november – 4. veebruar
Raja tänav 29. november – 21. detsember
Silla tänav 30. november – 8. detsember
Rohu tänav 6. detsember – 18. jaanuar
Suupilli tänav 13. detsember – 22. detsember
Kuusiku tänav 3. jaanuar – 21. jaanuar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles