Juhtkiri: haigusrahade ravi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elujõus keskealine naine jäi grippi. Haige ei saanud endale lubada kojujäämist, trotsis tõbe ja käis tööl edasi. Mõni aeg hiljem läks tervis täiesti käest, selgus, et tüsistusena oli saabunud kopsupõletik. Läks veel aega ja inimesel diagnoositi juba südamelihase põletik. Praeguseks on naine töövõimetuspensionär.

Ilmselt on igaüks tähele pannud, et pärast seda, kui esimeste haiguspäevade eest enam haigusraha ei maksta, hakkas üha rohkem inimesi tõbisena tööl tiksuma. Mõnel pool tähendab see viirusnakkuste hooajal seda, et kogu kollektiiv käib ringi punaste vesiste ninadega ja õiget töölooma pole kellestki. Paljud inimesed ei jää end koju ravima, sest kaotus sissetulekus on väga suur.

Haiguslehel olemine paneb väga kõva põntsu perekonna eelarvele. Kolm päeva ilma hüvitiseta haiguslehel olla tähendab pere sissetuleku langust 15%, iga järgmine haiguspäev võtab veel 2% sissetulekust. Lisanduvad kulud arstimitele. Nii võibki kuu lõpuks inimesel palgast järele jäänud olla pisku või peaaegu mitte midagi.

Ametiühingute keskliidu ettepaneku kohaselt võiks seadusi muuta nii, et tööandja alustab haiguspäevade hüvitamist esimesest haiguspäevast 60% ja haigekassa võtab kohustuse üle viiendal päeval 70% ulatuses.

Mida paremini on haiguspäevad tasustatud, seda julgemini inimesed neid kasutavad ega pressi vägisi haigena töö juurde teisi nakatama ja endale liiga tegema. Selgemast selgem, et kodus oldud aja eest pole täit palka maksta mõistlik, kuid juba see, et töövõimetushüvitist saab esimesest päevast alates, on hea näitaja. Kergem tõbi möödubki paari-kolme päeva jooksul, aga selle aja eest ei laeku praegu arvele midagi.

Seetõttu põetakse haigus enamasti püstijalu töö juures läbi ja nii võivad ka kolleegid tõve külge saada.

Kui uus kord jõustub, ravitakse ehk haigus paari päevaga kodus välja. Kuigi tõsi on ka see, et paljudele on iga palgapäeval laekunud euro oluline ning nii minnakse ikkagi tatise ja läkastavana ametipostile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles