Jäneda aia- ja lillepäevad algasid rahvarohkelt

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algasid Jänedal kuuteistkümnendad aia- ja lillepäevad, mis jätkuvad ka homme. Kõigil aiandus- ja haljastushuvilistel on võimalik täiendada oma koduaeda huvitavate taimedega ning seda võimalust kasutatakse agaralt.

Täna pärastlõunal Eesti tuntuima ja kogenuma roosikasvataja Rein Joosti roose müünud Ester ütles, et laadal osalemine on isenesestmõistetav, see võimaldab inimestele erinevaid Eesti roosisorte tutvustada. „Need sobivad just meie kliimasse,” kõneles ta.

Roosidel oli minekut ning tekkis isegi järjekord inimestest, kes nende kohta uurisid.

Hiljuti müüs Ester roose Türi lillelaadal, järgmisel nädalavahetusel on tulemas lambafestival Sõmerul ja ülejärgmisel Pandivere päev Väike-Maarjas, kus naine samuti kohal on.

Erinevate istutatavate lillede valik laadal on suur ja kirju, ilmselt leiab iga huviline just sellised, mida soovib.

Harjumaalt aia- ja lillepäevadele tulnud Marika Mesipuu ütles, et on üritust külastanud ka eelmistel aastatel ning sealt ka taimi kaasa ostnud. „Siin osalevad puukoolid, otsin seekord aeda sobivaid istikuid, samas saab ka näiteks kurgi ja tomatitaimed samast kohast kätte,” kõneles ta. Naine lisas, et pakutava hulgas leidub muudki, mida ta ostab laatatelt parema meelega kui poest, näiteks mett ja suitsuvorsti.

Lisaks pargis, aias ning lillepeenral vajaminevale kaubale leiabki suurlaadalt ka valiku huvitavast käsitööst ning naturaalsemat toidukaupa.

Kagu- Eestist tulnud mehel, kes müütas Lämmijärve latikat ja viidikat marineeritud kujul, täna klintidest puudust ei olnud. Kaupa sai enne ka maitsta ning ostjad hindasid selle väga heaks.

Mitu müüjat kauples nii maasikataimede kui samas ka punaste magusate maasikatega.  Kui esimesed on oma talus kasvatatud, siis viimased tõsi küll, pole Eestis küpsenud, vaid hoopis näiteks Leedus. Küll aga sai proovida värsket Eesti kurki.

Aia- ja lillepäevadel  sai lisaks ostlemisele täna ja saab ka homme jälgida kultuuriprogrammi välilaval.

Kui Jäneda külalised on harjunud nägema laadamelu maa pealt, siis tänavu on võimalus seda näha ka õhust, kuna huvilende pakub AeroCopter OÜ helikopteriga Robinson 44. Kopterisse mahub korraga kolm reisijat, keskmine lennuaeg on viis minutit.

„Külastajaid on olnud viimastel aastatel ligi 10 000, kes kasutavad suurepärast võimalust vajalik ja huvipakkuv kaup endale osta kiiresti ning meeldivas keskkonnas,” rääkis aia- ja lillepäevade peakorraldaja Enno Must enne tänavust üritust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles