Juhtkiri: Püha sõja ohupomm

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terroriorganisatsioon Islamiriik (ISIS) ülbitseb ja poosetab. Tuumapommi hankimine on lihtne! Kümnete tuhandete välismaalaste liitumine moslemite püha sõjaga – tavaline. (Seksuaalne) vägivald naiste ja laste kallal, kuni elusalt põletamiseni – mis siis. UNESCO maailmapärandi, ajaloolise Palmyra linna hävitamine. Mis asja! Hirmus ja vastik hakkab!

Maakera on ilmselgelt ülerahvastatud ning pinged on kerged tekkima – kellel pole süüa-juua, kellel pole pommi. Koraani sisuga kursis olevad inimesed on öelnud, et ka islamis on tapmine keelatud, kuid agressiivsed usklikud ei ole koraani lugenud, vaid usuvad suust suhu levivaid uskumusi.

Kui keegi nende Kaaba kuubiku ribadeks laseks, oleks kindlasti sõda lahti. Äärmuslased on alati ohtlikud. Lasnamäel elavad süstaldega äärmuslased kujutavad ohtu vaid linnaosas. Islamiäärmuslased ei kohku tagasi millegi ees. Nendega ei ole midagi ette võtta, kahjutuks neid teha ei saa.

Küsimus ei ole selles, kas massihävitusrelvad  satuvad terroristide kätte, vaid millal satuvad ja mis edasi saab. Kuidas seista inimkonda vallutava tapahulluse vastu?

Kui juttu tuleb aga tuumarelvast, tundub maailm kuidagi väike: kui kusagil midagi sepitsetakse, puudutab sellega kaasnev oht ka meid. Meie põlvkonnal on läinud siiski hästi: me

pole näinud sõdasid, verevalamist ega massimõrvu. Sõda on toimunud mujal kellegi teisega. Oleme võtnud seda kergelt. Sõda on aga reaalne.

Kunagi oli maakera suur ja sõjad sootuks lokaalsemad nähtused. Inimesed on planeedi katnud sellise hulga relvadega, millega võiks Maa õhku lasta mitu korda.

Pole tähtis, kui palju tsiviliseeritumad ja nutivõimekamad me oleme võrreldes muistsete hõimudega, barbaarne pool, tapa- ja vallutushimu on samasugune. Kui mitte hullem. Aga erinevalt metslastest ei saa me seda endale lubada.

Kuni lihtne teadmine, et rahumeelsus on ainus kestmise tagatis, ei saa inimkonna mõtteviisiks, on inimese aeg siin maa peal otsa saamas. Nagu ütles Põrgupõhja Jürka: “Siis tuleb inimene tagasi võtta.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles