Looduskooli avaüritus kutsub Lahemaale rändama

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahemaa rahvuspark. Foto on illustratiivne.
Lahemaa rahvuspark. Foto on illustratiivne. Foto: Keskkonnaministeerium

Vastloodud Lahemaa looduskooli avaettevõtmiseks on looduskaitsekuu viimasel päeval, 31. mail rännak kunagise looduskaitsja Veljo Ranniku radadel.

Veljo Ranniku radade retke käigus selguvad võimalikud seosed mehe elukohtade ja eluväärtuste vahel.

Lahemaa looduskooli looja Maie Itse selgitas, et kool soovib matkadel, ekskursioonidel ja looduses õppides edasi anda Veljo Ranniku väärtushinnanguid. "Veljo Ranniku looduskäsitlus oli terviklik: igal kohal on oma lugu ajas, kultuuris ja keskkonnas. Et meie mälupiltidesse jäävad sageli kohad võimsamana kui inimesed, on kõik elukohad osa meie maailmapildist," lausus ta.

Päevakava on kokku seadnud Lahemaa looduskooli asutaja Maie Itse koos Veljo tütre Malle Pajula ja peatuskohtade elanikega.

Pärast Järvamaal asuvat Väinjärve mõisa külastamist minnakse edasi Triigi mõisasse, kus on sündinud Ranniku ema ja kus elasid teised vanavanemad. Rauakõrve külas elasid Ranniku ja tema vanaisa sõjaajal, lõunapausi võimaldav Viitna oli aga Lahemaa rahvuspargi esialgne keskus.

Reis viib ka Sagadile, kus elas Veljo Ranniku tädi ja mis oli ka noormehe elukohaks pärast ema surma. Õhtupoolikusse jääb peatus Võsul, mis oli Ranniku sünnikoht ja lapseea kodu, ning Käsmu, kus puhkavad Ranniku ema ja vennad. Viimane peatus on Palmses, kus on Veljo Rannikunimeline pink.

Retkel osalemiseks on tarvis end eelnevalt registreerida e-posti aadressil lahemaalooduskool@gmail.com, lähemat teavet saab telefonil 514 8614.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles