Virumaa omavalitsused õppisid lahendama kriise

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeõppus.
Päästeõppus. Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Märtsist mai alguseni korraldas Ida päästekeskuse kriisireguleerimise büroo Virumaa kohalikele omavalitsustele koostööseminare ja -harjutusi.

Sellel teisipäeval tehti õppusest ja koostööprojektist kokkuvõte ning toodi välja olulisemad tulemused.

Kolme kuu jooksul said kohalike omavalitsuste esindajad õppuse korraldamise protsessis kaasatöötamise ja selles osalemise kogemuse. Päästeameti Ida päästekeskuse kriisireguleerimise büroo juhataja Eve Ojala-Bakradze sõnul on valminud näidisdokumendid ja saadud kogemused eelduseks, et omavalitsused saavad hakata edaspidi õppusi korraldama ka iseseisvalt, igaüks lähtudes just oma haldusterritooriumil olevatest riskidest.

„Kokkuvõtteks võib öelda, et kohalikud omavalitsused täiendasid teadmisi ja said praktilise kogemuse - reaalse ettekujutuse vajalikest tegevustest kriisiolukorras, samuti tihenesid omavahelised suhted olulisel määral. Oma tagasisides märkisid kõik osalejad, et koostööprojekt vastas nende ootustele. Edaspidises koostöös soovitakse eelkõige läbi harjutada erinevate ohuolukordade lahendamist. Oluline on ka see, et AS Viru Õlu paigaldas hiljuti sireeni, mis võimaldab vajadusel inimesi väga kiiresti ohuolukorrast teavitada,“ rääkis Ojala-Bakradze.

Sarnaselt eelmisel aastal Sillamäel läbi viidud kriisireguleerimise õppusega korraldati ka Haljalas enne õppust infopäevi ja jagati voldikuid ammoniaagiohust ning käitumisjuhistest, kuna AS Viru Õlu kasutab tootmises ammoniaaki. Õppuse päeval viidi alevikus läbi inimeste küsitlus, mille kokkuvõte tõi välja erinevuse kohalike elanike ja Haljalast läbisõitnute teadlikkuses. Kokku küsitleti 55 inimest, kellest 32 asusid ohusireeni käivitumise ajal tänaval ja 22 majas. Kokkuvõttes 36 inimest (65%) kuulsid sireeni, 28 (50%) teadsid, kuidas käituda ja 27 (49%) oskasid otsida lisainfot. Kohalikest elanikest (35) teadis käitumisjuhiseid 19 (54%) ja läbisõitjatest (20) üheksa (45%). Küll aga kinnitas enamik vastanutest (45), et inimeste teadlikkuse tõstmine erinevatest riskidest ja käitumisjuhistest ohu korral on kindlasti vajalik tegevus ning seda tuleks jätkata. Vaatlejad täheldasid, et peale sireeni käivitumist suleti alevikus era- ja korterelamutes aknaid, kuid mitte igal pool. Positiivselt aga paistsid silma Haljala valla hallatavad asutused: lasteaed ja kool, kus oldi võimalikust ohust teadlikud ning käituti õigesti: koheselt suleti uksed ja aknad ja ei lubatud inimesi hoonest väljuda.

Koostööprojektis osales ligi 30 inimest 20-st Virumaa kohalikust omavalitsusest, õppusel kokku üle poolesaja inimese. Õppusel mängiti läbi kohaliku omavalitsuse kriisikomisjoni tegevused soojakatkestuse korral Haljala alevikus ja ammoniaagiõnnetuse puhul AS-is Viru Õlu. Hindajad tõdesid, et Haljala valla kriisikomisjon saab hästi hakkama ja on arvestatav partner mis iganes hädaolukordade lahendamise

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles