Kiri: Tõrma kalmistu ei ole häbiplekk

, ajaloodoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meie kalmistukultuur on ajalooliselt kujunenud hindamatu väärtus, milles on põimunud esivanemate austamine, põlvkondade järjepidevuse väärtustamine, kalmude esteetiline kujundamine ja paljud muud inimloomust ülendavad elemendid. Eestimaa kalmistud on valdavalt hästi või vähemalt rahuldavalt hooldatud. See on loomulik ja ajas kestev.

Ühteaegu on mõistetav kriitika kõige suhtes, mis seda positiivset tervikpilti rikub ja kalmistute väärikust vähendab. Pean silmas Rein Siku kirjapandut olukorrast Tõrma kalmistul (VT 23.05), mille ainsaks lahenduseks saab olla prügiuputuse kohene lõpetamine surnuaia tagahoovis.

Samas loodan lugupeetud ajakirjaniku mõistvale suhtumisele, kui ma ei nõustu tema väitega, et kõnealune kalmistu olevat kõige täiega Virumaa häbiplekk. Olen olukorraga Tõrmas üsna tuttav. Seal on mu isa, aastail 1923–1939 piirivalvurina töötanud Aleksander Kinkari haud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles