Lapsevanemad alahindavad elektriohte

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Uuringust selgus, et 67% lastevanematest on suhteliselt muretud oma lapsi ähvardavate elektriohtude suhtes, aasta varem oli sama näitaja 47%. Samal ajal hindavad noored ise oma teadmisi elektriohtudest keskmisest väiksemaks. 

Uuringust selgus ka, et kuigi suur osa inimesi oli arvamusel, et tunnevad elektriohte hästi, siis vähemalt poolel elanikkonnast tekiks tegelikus ohuolukorras suuri raskusi. 41% vastanutest ei oska ohutult maha langenud pinge all elektriliinist eemalduda ja 10% protsenti vastanutest teeks seda valesti. Kolmandik vastajatest teadis, et ohutu on pinge all olevast liinist eemalduda hüpata ühel jalal või kaks jalga tihedalt koos ohuallikast kaugeneda.

Uuringu järgi on elektriohuteadlikkus kõrgem 40-59 aastaste, Lääne-Eesti ja maal elavate inimeste seas. 

Tehnilise Järelvalve Ameti statistika järgi toimub enamus elektriõnnetusi suvekuudel. 2014. aastal toimus 52% elektriõnnetustest vahemikus mai kuni august. Igal kevadel toimuvad elektriohutuskampaaniad, milles kutsutakse lapsevanemaid lastele rääkima elektriohtudest sest elektriõnnetus on piisavate teadmiste korral välditav. 

Turu-uuringute AS-i poolt vahemikus 28.04-12.05 läbi viidud uuringu eesmärgiks oli selgitada lapsevanemate teadlikkust elektriga seotud ohtudest. Omnibuss-uuringu raames vastas elektriohutuse küsimustele 1000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles