Sagritsa muuseumis avati sisekaemuse kabel

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Veispak (vasakul), koer Nero ja Jüri Ojaver Edvard Munchi poolt inspireeritud kolmemõõtmelise taiese ees.
Teet Veispak (vasakul), koer Nero ja Jüri Ojaver Edvard Munchi poolt inspireeritud kolmemõõtmelise taiese ees. Foto: Aarne Mäe

Karepa kunstisuvi sai alguse, kui tegevuskunstnik Jüri Ojaver avas Sagritsa majamuuseumi õuel sisekaemuse kabeli, mida avamisel ka onanisti sahvriks nimetati.

Tegemist on paekivist ehitisega, mille fassaadil on äratuntav norra kunstniku Edvard Munchi maalidel sageli kasutatud motiiv – kuu ja selle vari. Konkreetselt on aluseks võetud maal “Naised rannas” (1848). Pimedal ajal valgustavad “kabeli” sisemust päikesepatareidel töötavad lambid. Mõneti on tegemist maali transformeerimisega kolmemõõtmelisse ruumi. Sagritsa majamuuseumi kuraator Teet Veispak rääkis raskustest, mis ehitise valmimisega seotud. “Oleme Jüriga selle objekti valmimise käigus tegelenud enesekaemusega rohkem, kui seda võib-olla vaja oleks olnud,” kõneles Veispak ja luges märkmetest ette peatüki, mis pärineb 2014. aasta 13. novembrist ja kannab pealkirja “Sitt päev”.

Loe edasi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles