Maavalitsuses tunnustati lastekaitsepäeval ettevõtlikke noori

Merly Raudla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlikud noored.
Ettevõtlikud noored. Foto: Kristel Kitsing/ Lääne-Viru maavalitsus

Esmaspäeval tunnustas Lääne-Viru maavalitsus  ideedekonkursi „Noor ja ettevõtlik“ parimate ideede autoreid ja juhendajaid. Toredate ja huvitavate ideede autoritele anti lisaks peaauhindadele välja ka eriauhinnad.

Tänavu kevadel nii Lääne-Virumaal kui ka Ukrainas Odessa oblasti Kominternivski rajoonis välja kuulutatud ideedekonkurssile laekus tähtajaliselt 27 ideed Lääne-Virumaalt ja 127 Ukrainast.

Projekti eesmärgiks oli ettevõtlikkuse arendamine ja propageerimine nii Ukrainas kui ka Lääne-Virumaal. Lääne-Virumaal kogunes ideid viiest koolist ning kõige aktiivsemad esitajad olid algklasside õpilased.

Toredaid ja huvitavaid ideid oli väga palju ning komisjon otsustas lisaks peaauhindadele välja anda ka eriauhinnad, milleks olid raamatupoe kinkekaartid. Peaauhinnaks olid tahvelarvutid.

Maavanem Marko Tormi sõnas, et täiskasvanute roll on noori innustada, neisse jõudu ja eneseusku süstida. „Tänapäeva võimaluste valguses on elus väga paljud asjad teostatavad. Hea idee siit, läbi raua, tule ja vee tahtmine sealt, ning sünnivadki uued Nokiad, Skype’id ja Transferwise’id,“ innustas maavanem Marko Torm noori.

PARIMAD IDEED

I vanusegrupp (algklasside õpilased vanuses 7- 11 aastat) – Ann-Marii Suvorov „Telefoniõpetuse tund koolidesse – mobiilne tund“, Rakvere gümnaasium

11-aastane Ann-Marii leiab, et kuigi telefonid on olemas tänapäeval paljudel lastel, ei osata neid kahjuks kuigi arukalt kasutada. Tema arvates võiks koolides olla selline tund, kus õpetatakse telefonirakendusi kasutama, pildistama, filmima. Millal võib filmida või pildistada? Kuidas kasutada mobiili ainetundides (kalkulaator, interneti-otsing, QRkoodi lugemine). Samuti tuleks kasuks ka eetilise kasutusoskuse õpetamine, kus juhendatakse, millal võetakse heli maha, kuidas suhelda telefonis, millal sobib helistada jne.

II vanusegrupp (II grupp – põhikooli õpilased vanuses 12-15 (16) aastat) – Nele Karolin Lindlo, Marten-Egert Vahtla „Tahvlivihik“, Kunda ühisgümnaasium

Tahvlivihik on toode, kus saavad omavahel kokku tavaline kaustik ja tahvel. Tahvel on iga vihiku esikaaneks. Sinna peale saab kriidiga kirjutada ja samas ka kohe kõik ära kustutada. Iga vihikuga on kaasas ka kriit, mis on riidetüki sees, et mitte käsi määrida ja puhastuslapp, millega saab hõlpsalt tahvlit puhastada.

III vanusegrupp III (gümnaasiumide ja kutsekoolide õpilased vanuses 16 aastat ja vanemad) - Randar Ivanov, Veronica Ivanov „Õpime üksteiselt“, Rakvere reaalgümnaasium

Idee sai alguse 7-8 veebruaril 2015.a. toimunud siserulluisutamise võistlusel  Tartu Rull. Võistlusel osales nii Rakvere Bont rulluisuklubi kui ka rulluisuklubi Leader Ukrainast Kiievist. Varasematel aastatel on kohtutud Ukraina võistlejatega igal aastal toimuval Jurmala maratonil. Nagu öeldakse - sõbrad hoia lähedal, kuid konkurendid veel lähemal. Ideel on kaks eesmärki: korraldada Ukraina rulluisuklubi Lider suvine treeninglaager Rakveres, Rakvere Bont noorsportlaste treeningud Ukrainas välitrekil.

ERIAUHINNAD

Annika Tamme, Taisi Altermann, Kaisa Tamme, Kertu Meltsar „Glombrella“ (II vanusegrupp)

Holger Nõmmela „Õpilaste väljasõidud iga nädala reedel“ (I vanusegrupp)

Ärp-Johannes Vilu „Õpilassõbraliku Rakvere Gümnaasiumi Tallinna tänava õppehoome staadion“ (I vanusegrupp)

Kristjan Soidla „Majasisene seikluspark“ (I vanusegrupp)

Ariana Suursiim „Iga inimese oma raamat“ (I vanusegrupp)

Lääne-Viru maavalitsuse ja välisministeeriumi algatatud koostööprojekt “Noor ja ettevõtlik” seob Lääne-Virumaa noori eakaaslastega Ukrainast. Projekt sai alguse läinud aasta sügisel ja lõppeb tänavu 1. detsembril.

Koostöö eesmärk on ettevõtluskeskkonna arendamine ettevõtlikkuse õppe propageerimise kaudu, see on suunatud õppe integreerimisele koolisüsteemi, et tõsta hariduse kvaliteeti ja noorte edukust.

Läinud aasta detsembri esimesel nädalal käis Ukraina delegatsioon Lääne-Virumaal, kus lisaks maavalitsusele ja arenduskeskusele külastati mitut tuntud ettevõtet.

Sügisel külastab Lääne-Virumaad Ukraina delegatsioon, kuhu seekord on kaasatud ka tublid koolinoored, et koos meie noortega ning ettevõtlusteatriga mänguliselt ettevõtlusele läheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles