Kiri: Venelased: “Eesti kalatooted on “mürgised”!”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raamatus “Mälestusi Johannes Käbinist” (2015) on kirjas, et 70ndatel käis meie Johannes NLKP keskkomitee parteigenossede suvilas. Seal istuti ühises lõunalauas, nagu puhkekodudes ikka. Aga olnud komme, et iga NSV pealik pakkus lõunaks midagi omamaist. Leonid Brežnev olnud alati Käbini lauanaaber. Leonidi firmaroog: aurav keedukartul koos peenestatud mugulsibula ja poslamasla elik päevalilleõliga (otse pudelist). Vkusno! Otšen! Igale lauas istujale antud personaalne õlipudel. Selle võis hiljem tuppa kaasa võtta.

Käbini firmaroana võitis kuulsust suitsuräim, värske: hommikul siin suitsuahju ja siis Tallinna–Moskva lennukile. Kiire! Jahutati, ent ei pandud külmkappi, kus hõrk aroom kaob. Niimoodi 10 päeva, 10 korda lennukile! Tung ENSV suitsuräime peale olnud puhkekodus suur ... Otšen-otšen vkusno! Koguni menukam kui Leonidi keedukartul. Otšen horošoooo!

Täna? Toonase tunnustuse päält on raske mõista, mis on Eesti kalatoodetega juhtunud. Kas kalad meres mürgised või on töötlemisel mööda pandud? Või on suitsuahju suu vales ilmakaares? Mõtlemist on omajagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles