Uut hingamist linnaruumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linn ei ole pelgalt ruum, kuhu on korraga elama mahutatud hulk inimesi, vaid ka suur sotsiaalne võrgustik, mis ei koosne niivõrd inimestest, kuivõrd nende kontaktidest ja suhtlemisest. Inimsuhete võrgustike kokkusobivus, nendevahelised pinged ja infovahetus määrabki teadlaste sõnul sageli selle, kui produktiivne või edukas linn on. Sellest sõltub ka see, kas inimesed tahavad sinna elama tulla või mitte. Statistikaameti andmetel on Eestis praegu ainult kolm linna (Tallinn, Tartu, Maardu), mille elanikkonna vähenemise pärast ei pea muretsema.

Linna külaliste ja elanikkonna pärast konkureerimine ei olegi linnajuhtidele enam teisejärguline küsimus. Aga mis teeb ühe linna atraktiivseks? Mis aitab tal silma paista kogu Eestis ja olla sellise tähendusega, et kõik teaksid koha väärtust? Rakvere kohtadest on selline märgiline mõju ehk linnusel ja entusiastlikul ajaloovaimu elustamisel sealsete müüride vahel. Kas sellest pole siiski vähe?

Rakvere on oma suuruselt ideaalne linn nii olijaile kui tulijaile. Siin on kõik inimlikes mõõtmetes ja ka vaatamisväärsed kohad jalutuskäigu kaugusel. Samas on tunne, et ilma autota pole kuhugi mugav minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles