Pagulaspoleemika ja -paanikaga on nõmedused saavutatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nurmoja.
Jaanus Nurmoja. Foto: Arvet Mägi

Sattusin hiljaaegu Facebookis peale rõõmuhõisetele selle üle, et üks Zimbabwest pärit folkansambel ei pääsenud Tallinna festivalile Orient, sest neid ei lastud Türgis lennukile. Kaja Kallas aga püüdis meile selgeks teha, et Aafrika ja Lähis-Ida pagulased on meie riigile ja majandusele lausa eluliselt vajalikud, sest elanikkond vananeb.

Taas näeme, et innukalt millegi vastu võideldes ei pruugi igaüks aru saada, kuhu ja miks ta tulistab. Taas saame teada, et pagulased peaksid tulevase võõrtööjõuna leevendama probleemi, mille on meie oma riik ja tööandjad ise endale tekitanud. Õigem oleks vist öelda, et lasknud tekkida, kuigi oleksid seda suutnud ära hoida mõistliku palga- ja sotsiaalpoliitika abil.

Teate ju küll, milline paaniline kisa kaigub iga kord, kui keegi näiteks universaalsest lapsetoetusest julgeb iitsatada. Ei külva raha lennukilt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles