Peopesa, 3280 meest, 9 staadioni – see on meeste tantsupidu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul alustasid D-rühmade mehed spordihoone staadionil proovidega, parasjagu sätiti väljakukõlblikuks tantsu "Jõua jõudu".
Eile õhtul alustasid D-rühmade mehed spordihoone staadionil proovidega, parasjagu sätiti väljakukõlblikuks tantsu "Jõua jõudu". Foto: Marianne Loorents

Juba eile võis siin-seal Rakvere linna peal sagimist näha, spordiväljaku parklasse oli kerkinud suur telk, suurele staadionile lisatribüünid. Õhtul tegid mehed mitmel staadionil proovi.

See kõik on teoksil kolmanda meeste tantsupeo kordamineku nimel, ja et muusika mõnelt harjutusväljakult praegu hilisemale ärkajale lehe lugemise taustaks käib, on täiesti tõenäoline.

Kolmeks pikaks päevaks on kogunenud Rakverre üle Eesti 3280 tantsijat 337 tantsurühmast. “Kui tavaliselt arvestatakse rühma suuruseks kaheksa meest, siis meie peol on ka 16–24-liikmelisi kooslusi,” rääkis meeste tantsupeo peaprodutsent Madis Orav. Kõige nooremad tantsijad lõpetasid äsja esimese klassi, kõige vanemad on aga pensionieas.

Kui eile õhtul alustasid proovidega meeste rühmad, siis täna hommikul läks lahti kõikide rühmaliikide usin harjutamine, mis kestab hilisõhtuni – ikka selleks, et peokava kokku saaks.

Tantsijad majutatakse linna koolidesse, mõned ka rahvamajja ning proovid toimuvad spordihoone, reaalgümnaasiumi, ametikooli, Sõmeru põhikooli ja kahel Rakvere gümnaasiumi staadionil, lisaks veel Koidula 30a haljasalal, vallimäel ja lennuväljal.

“Staadionide lähedaste majade elanikud võiksid eelkõige meestele toeks olla, sest tantsurahvas on korralik ja distsiplineeritud rahvas,” rääkis Madis Orav. Ta palus elanikel suhtuda mõistvalt parkijatesse, sest paljud rühmad liiguvad autode ja bussidega. Staadionide juures on kosta ka tavapärasest kõvemat muusikat. “Võib juhtuda, et mõne tantsupeo üldjuhi hääl on valjem, kui tavaliselt harjutud,” sõnas ta.

Meeste tantsupidu KOLM ühendab tervikuks keha, hinge ja vaimu temaatika ja seda sümboliseerib peopesa oma mustriga. “Peopessa on kirjutatud meie elutants. Terve meie elukäik. Need jooned muutuvad elu jooksul,” on peo idee autor ja pealavastaja Maie Orav öelnud.

Laupäeval ja pühapäeval esitatakse kontsertidel 32 tantsu, peo muusika on sisse laulnud armastatud Eesti lauljad. Karl-Erik Taukar, Birgit ja Mari Holm astuvad ka ise lavale.

Laupäeva õhtul kell 19 toimub esimene kontsert, teine pühapäeval kell 15 ja kolmas kell 19. Viimasest tehakse ka teleülekanne.

Pühapäeval kell 12 lähevad tantsijad aga spordihoone juurest mööda Pikka tänavat vallimäele, kus mehed annavad tarva juures väelise vande, helisevad Almer Jansu gongid, räägib Mai Väljataga ja ühte käteringi ühendatakse taeva ja maa väed.

Seekordsest tantsupeoprotsessist valmib ka dokumentaalfilm, mille režissöör Meelis Muhu on öelnud, et meeste tantsupidu on maailma kultuurikontekstis haruldane ja selle vastu tuntakse suurt huvi ka teispool piiri.

Kogu nädalavahetuse peetakse Spordi tänaval ja Kastani puiestee ühel sõidusuunal Meeste Laata, kus kauplevad nii suuremad kui väiksemad ettevõtted, kuid miskit peaks leiduma igale maitsele. Avatud on ka lasteala ning suuremad mehed saavad õlutki mekkida.

Spordihoone parklas on püsti aga suur valge peotelk, kus õhtuti astub üles tuntud esineja, näiteks täna on laval eurolaulikud Elina Born ja Stig Rästa ning Taukar Bänd. Peotelki on oodatud ka linnarahvas.

Meeste Laada ajal on kahel päeval liiklusele suletud Spordi tänav ja Kastani puiestee üks sõidusuund. Madis Orav soovitab linnakodanikel peole ja laadale jalgsi tulla, sest staadioni ümbruses ei ole võimalik parkida. Kaugemalt tulijaile tuletab meeskond meelde, et pea kõigil Rakverre suunduvatel maanteedel tuleb arvestada liikluspiirangutega. Täpsemat infot leiab maanteeameti kodulehelt.

Politsei aga tuletab peokülalistele meelde, et enne auto juurest lahkumist vaadataks üle salong.

“Kuigi Rakvere on turvaline koht, ei tohi sellegipoolest jätta nähtavale kohale isiklikke esemeid, tehnikaseadmeid ja isegi omanikule tühisena näivaid esemeid. Varas ei oska nende väärtust esialgu hinnata ja võib tekitada kahju akna lõhkumisega,” ütles Rakvere politsei piirkonnavanem Kristi Fuchs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles